Gå til sidens hovedinnhold

La Primavera è Bella!

Artikkelen er over 6 år gammel

Våren er vakker! Alle vårmånedene har sin sjarm. Det har også vårens beste italienske viner.

Jeg vil denne gangen for det første fremheve en Bardolino Chiaretto Classico. Bardolino Classico, som ligger ved Gardasjøen, er mest kjent for sine lette rødviner, men sannelig har ikke produsenten Villabella fått til en økologisk rosé som dufter av blant annet gule moreller og er så frisk og ripssyrlig på smak som du drømmer om. Forresten, Chiaretto, oversatt til norsk ”lyserød”, er synonymt med rosé.

Laurbærene går også til to økologiske viner fra superprodusenten Selvapiana i Chianti Rufina, Chiantis minste, nordligste og høyestliggende kommune. Rufinas alkaliske berggrunn og jord dominert av leirskifer, kalkstein og kalkholdig leire kombinert med tilstrekkelig antall soltimer, kjølige fallvinder fra Appenninene og høytliggende vinmarker gir viner som er syrlige og rødbærdominerte, lukkede og tilknappede i sin ungdom, men som bretter seg ut i full prakt fra fem til 10 år etter tapping etter som det er standardvin eller Riserva. Selvapiana var i middelalderen florentinerbiskopenes sommerresidens.

Navnet skriver seg fra Michele Giuntini Selvapiana, som kjøpte eiendommen i 1827. Siden 1957 har den vært eid av femte generasjon Giuntini; nemlig Franscesco Giuntini Antinori. 45 hektar av eiendommen er viet vinproduksjon og 31 hektar olivenolje. Olivenoljen lages med samme stolthet som vinen. 82-åringen Franscesco Guintini sa det en gang slik til en vinjournalist: ”Vinene mine kan vi gjerne diskutere, men oljen min er den beste i Toscana!”

Nr 22314 Villabella Bardolino Chiaretto Classico DOC 2014 kr 124,90

Vigneti Villabella, Bardolino, Veneto, Italia (Fins nesten overalt i Telemark)

Rosévin. Druer: 80 prosent Corvina, 20 prosent Rondinella. Økologisk. Ikke fatlagret. Sukker: 3 g/l Syre: 5,1 g/l

Lys skinnende kobberrød. Forførende aroma av blomstervanilje, gule moreller, fersken og urter. Delikat, slank og ripssyrlig, tørr og forfriskende smak. Friskt fruktavtrykk i den lange ettersmaken.

Passer til: Salat, lyst kjøtt, risotto, grønnsaksretter, spekemat, tapas eller kos. Temperatur: 10 grader.

Konklusjon: Denne får du lyst til å drikke mer enn ett glass av! Drikkeklar, egner seg ikke for lagring.

Terningkast 6

Nr 33169 Selvapiana Chianti Rufina 2012 kr 166

Fattoria Selvapiana, Chianti Rufina, Toscana, Italia (Porsgrunn, Skien og Stathelle)

Rødvin.Druer: 97 prosent Sangiovese, 3 prosent Cabernet Sauvignon. Økologisk. Fatlagret. Sukker: 2 g/l Syre: 5,2 g/l

Medium dyp granatrød. Ytterst tiltalende elegant aroma av lyserøde kirsebær, bringebær, vanilje og bartrebark. Middels fyldig, yppig, sval og saftig sursøt kirsebærfruktig smak med balansert konsentrasjon. Silkemyke tanniner og god friskhet med velintegrerte 14 prosent alkohol i ettersmak.

Passer til: Kylling, kalv, lam, okse, gjerne med sjysaus, kokt torsk eller kos. Temperatur: 16 grader.

Terningkast 6

Nr 99555 Selvapiana Chianti Rufina Riserva Bucerchiale 2010 kr 289

Fattoria Selvapiana, Chianti Rufina, Toscana, Italia (Bestillingsutvalget)

Rødvin.Drue: Økologisk Sangiovese fra gamle vinstokker i enkeltvinmark. Fatlagret. Sukker: 1,9 g/l Syre: 4,6 g/l

Svært dyp rubinrød. Mektig aroma av lær, tobakk, pepper, kamfer og skyggekirsebær. Kraftig og fyldig smak med flott syrestram presis toppfrukt med heftig konsentrasjon og et tanninbitt som sitter som et skudd i gommene. Lang tannintøff og substansiell ettersmak.

Passer til: Okse med god fettstruktur, lam, smaksrike gryter eller barsk kos. Temperatur. 18 grader.

Konklusjon: To strålende viner. Standard-Chianti drikkes nå, Riserva-vinen kan godt ligge 5-10 år.

Terningkast 6

Nr 93974 Villabella Ripasso Valpolicella Classico Superiore 2012 kr 179,90

Vigneti Villabella, Valpolicella, Veneto, Italia (Porsgrunn og Skien)

Rødvin.Druer: 60 prosent Corvina, 40 prosent Molinara. Klassisk Ripassoteknikk. Fatlagret. Sukker: 5 g/l Syre: 5 g/l

Dyp blårød. Pen ganske sødmefull aroma av sviske, tørket morell, vanilje og pepper. God fylde, kirsebærsøtsyrlig smak med pen konsentrasjon. Ganske lang lett bittertørr ettersmak.

Passer til: Storfe, småfe, gryteretter, pizza, pasta, bacalao eller kos. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Vellaget, men ikke oppsiktsvekkende Ripasso. Drikkeklar, kan lagres opptil 2 år.

Terningkast 5

Nr 92739 Zenato Veneto Rosso Parziale Appassimento 2012 kr 129,90

Zenato, Veneto, Italia (Porsgrunn og Skien)

Rødvin.Druer: Delvis tørket Merlot, Cabernet Sauvignon, Corvina. Fatlagret. Sukker: 1,9 g/l Syre: 5 g/l

Dyp bårød. Tiltalende duft av pepper, vanilje, bark og plomme. Ganske slank kirsebærsyrlig smak med litt under middels konsentrasjon. Ok bittersnert i litt kort ettersmak.

Passer til: Pizza, pasta, gryteretter, antipasti, kokt torsk eller kos. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: En helt middels Zenato. De kan bedre. Drikkeklar, kan lagres opptil 2 år.

Terningkast 4