Oseania er nemlig den lite brukte betegnelsen på Australia, New Zealand og øyene i det sentrale og vestlige Stillehavet.

Navnet Okeanos eller Oceanus ble først brukt av de gamle grekere og romere. Det var navnet på det store havet de mente omgav jorda. Etter de store oppdagelsene kom navnet til å bli anvendt på øygruppene i Stillehavet. De gildeste viner fra New Zealand synes jeg kommer fra druene Sauvignon Blanc og Pinot Noir, mens Australias godsaker kommer fra en hel palett av druer.

Likevel er det sjelden du støter på Pinot Noir fra Australia. Jeg har ikke smakt det før, og aldri vin fra stedet Orange i New South Wales i det sørøstlige Australia. En av helgens Pinot Noir-viner kommer nettopp derfra. Noen ganger må man jo bare prøve noe nytt og spennende!

Nr 91875 Logan Weemala Pinot Noir 2013VIN.jpg Nr 91875 Logan Weemala Pinot Noir 2013 kr 140,70 (Nedsatt fra kr 159,90)

Logan Wines, Orange, New South Wales, Australia (Bestillingsutvalget)

Rødvin. Drue: Pinot Noir. Lagret i 500 liters ungarske og franske eikefat samt i ståltanker. Sukker: 2,7 g/l. Syre: 5,2 g/l

Transparent skinnende rubinrød. Flott typeriktig duft av dyrepels, markjordbær, bringebær og fiol. God fylde og fløyelsmyk munnfølelse pakker inn en kjøttfull kirsebærfrukt med bra syrlighet. Ganske lang ettersmak. 

Passer til: Småfe, storfe, lyst kjøtt eller helgekos. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Hvorfor ikke prøve fullblods maskulin Pinot Noir fra Australia i stedet for meningsløst dyr rød burgunder? En liten ulempe er at den ikke lenger er hyllevare på polet, men må bestilles. Bestill den likevel for den er uslåelig til den nedsatte prisen! Drikkeklar, kan lagres opptil 3 år.

Terningkast 6

Nr 20776 Twin Islands Sauvignon Blanc 2013VIN.jpg Nr 20776 Twin Islands Sauvignon Blanc 2013 kr 146

Twin Islands Wines, Marlborough, New Zealand (Fins overalt i Telemark)

Hvitvin. Drue: Sauvignon Blanc. Ikke fat- eller flaskemodnet. Sukker: 1,9 g/l. Syre: 7,6 g/l

Blank lys grønnlig. Aromatisk duft av ananas, litchi, gule modne stikkelsbær og frisk nesle. Delikat slank og sitrende frisk stikkelsbærsmak. Ganske lang forfriskende ettersmak.

Passer til: Skalldyr, asparges, salat, chevre eller helgekos. Temperatur: 10 grader.

Konklusjon: Gammel kjenning i toppform! Drikkeklar, drikkes ung og frisk.

Terningkast 6

Nr 9880 Yealands Pinot Noir 2013VIN.jpg Nr 9880 Yealands Pinot Noir 2013 kr 150

Yealands Estate Wines, Marlborough, New Zealand (Fins nesten overalt i Telemark)

Rødvin. Drue: Pinot Noir. Lagret i franske eikefat i 6 måneder. Sukker: 1,5 g/l. Syre: 5,8 g/l

Transparent skinnende rubinrød. Innbydende aroma av markjordbær, rips, kirsebær og urter. Delikat slank og syrlig smak av små røde bær. Ganske lang forfriskende ettersmak.

Passer til: Lyst kjøtt småfe, torsk, salat eller helgekos. Temperatur: 14-16 grader.

Konklusjon: Delikat, feminin og fjærlett Pinot Noir signert den unge kvinnelige vinmakeren Tamra Washington. Yeah! Drikkeklar, kan lagres opptil 2 år.

Terningkast 5

Nr 94779 Greywacke Wild Sauvignon 2012VIN.jpg Nr 94779 Greywacke Wild Sauvignon 2012 kr 239,90

Greywacke Vineyards, Marlborough, New Zealand (Porsgrunn og Skien)

Hvitvin. Drue: Sauvignon Blanc. Spontangjæret. Lagret på brukte franske eikefat. Sukker: 4 g/l. Syre: 7,2 g/l

Blank lys grønnlig. Nesle- og urtedominert duft med innslag av stikkelsbær og asparges. God fylde med opulent glyserolaktig fruktighet som minner om nektariner og gule plommer. Ganske lang stilkete ettersmak.

Passer til: Fisk, skalldyr, lyst kjøtt, chevre-salat eller eksklusiv undrende kos. Temperatur: 12 grader.

Konklusjon: Vanligvis er jeg ikke noe fan av fatlagrede Sauvignon Blanc. Denne er ikke noe unntak. Dessuten fikser jeg ikke den modne gule frukten og den stilkete finishen. Drikkeklar, vinner ikke på lagring.

Terningkast 3