Nå kan gårder selge sider med 22 prosent alkohol

Illustrasjonsbilder av et epletre med kart.

Illustrasjonsbilder av et epletre med kart. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fra og med fredag 1. juli er det tillatt for produsenter å drive direkte utsalg av drikkevarene mjød og eplesider med opptil 22 prosent alkoholinnhold.

DEL

Salget og produksjonen gjelder kun for enkelte produkter, som eplesider og mjød, opplyser Helsedirektoratet i en pressemelding.

Den aller første flasken med alkoholholdig sider som selges direkte fra produsent på egen gård, ble kjøpt av landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Statsråden besøkte Egge gård i Lier fredag formiddag i anledning lovendringen.

Det er fortsatt ikke lov å produsere og selge øl, vin eller rusbrus med høyere volumprosent enn 4,7. Fram til lovendringen var det lovlig å selge øl og sider fra gårder med opptil 4,7 prosent.

Produksjonen og salget kan ikke igangsettes før kommunen har innvilget søknad om utvidet salgsbevilling. En utvidet bevilling kan bare gis dersom produksjonen skjer ved salgsstedet og salget utgjør en del av stedets helhetlige karakter og salgstilbud.

Det stilles krav om at minst en tredel av varene er egenproduserte, og hver produsent kan maksimalt selge 15.000 liter av denne typen produkter per år.

Helsedirektoratet vil utarbeide merknader til de nye bestemmelsene.

Artikkeltags