En grov voldssak rulles opp i Telemark tingrett på Notodden denne uka. Kvinnen, som er offer i saken, har forklart at den 37 år gamle mannen tvang henne til å spise og drikke søte og fetende ting, fordi han ville at hun skulle bli tykkere.

Vi skal komme tilbake til kvinnens forklaring om dette, men ført litt om en annen påstand fra kvinnens forklaringen: Hun han nemlig fortalt at samboeren drepte kaninen hennes en gang han var sint på henne.

– Drepte kaninen

– Han drepe kaninen min fordi jeg ikke kom og hentet den da jeg skulle. Han slengte kaninen i gulvet hjemme i leiligheten. Da jeg kom hjem lå kaninen død i en pose i katteburet, fortalte kvinnen i et politiavhør.

Hun la til at det var skikkelig fælt og hun ble veldig lei seg. Hun hadde brukt mye tid på å dressere kaninen til å bli renslig. Ifølge hennes forklaring hadde han blitt irritert fordi kaninen ikke var slik han ville, og den hadde hoppet opp i sofaen. Kvinnen var ikke hjemme da kaninen døde, og samboeren skal ha nektet for at han hadde drept den. Kanindrapet er ikke blitt en del av tiltalen for vold og mishandling, men det er en av mange, mange overgrep kvinnen har fortalt om i sine politiforklaringer.

Den 37 år gamle eks-samboeren nekter straffskyld for alt annet enn et brudd på besøksforbud. Rettssaken blir derfor en kamp om troverdighet mellom det tidligere samboerparet fra Notodden.

Mannen er tiltalt for en lang rekke tilfeller av slag, spark, brennmerker, kvelertak og drapstrusler. I tillegg er han altså tiltalt for å ha tvunget henne til å spise store mengder fetende mat. I referatet fra et politiavhør med kvinnen står det at han tvang henne til å ha sukker på alt hun spiste, fordi han ville at hun skulle bli tykkere. Omtrent det eneste hun spiste var pølsebrød med brunost, sjokoladepulver og sukker. Hun smeltet dette i toastjern.

I avhøret står det at hun ikke vet om det var en maktgreie for samboeren. Hun tror det kan ha vært fordi han var sjalu og ville at ingen andre skulle ha lyst på henne. Hun turte ikke å la være å gjøre som han sa, så lenge han var hjemme.

– Men etter at han måtte i fengsel kunne jeg slutte å trykke i meg så mye sjokolademelk og sukker og slikt. Jeg har begynt å gå ned i vekt, sa hun i et politiavhør i fjor.

Ofte ruset

Volden og mishandlingen pågikk over minst to år, ifølge tiltalen. Paret har ofte vært ruset når voldsepisodene har skjedd. Kvinnen forteller at 37-åringen flere ganger ha tatt kvelertak på henne så det svartnet for øynene hennes, og minst én gang mistet hun bevisstheten.

Kvinnen orket ikke å snakke om mishandlingen da hun skulle vitne mot eks-kjæresten (37) i rettssalen på Notodden onsdag.

Noen få minutter etter at retten var satt, hulket kvinnen høyt og stormet ut av salen. Hun orket ikke være der mens den tiltale eks-samboeren satt på tiltalebenken i samme rom.

Kvinnens bistandsadvokat, Wenche Merete Kåsa, prøvde å overtale henne til å komme inn igjen, men da låste hun seg inne på toalettet.

– Jeg kan ikke holde henne fysisk tilbake, sa Kåsa til dommerne. Hun opplyste at klienten hennes reagerte sterkere på situasjonen enn hun hadde ventet selv.

Låste seg inne på do da hun skulle forklare seg i retten

Gråt og ristet

Etter hvert gikk kvinnen med på at hun kunne prøve å forklare seg hvis eks-kjæresten kunne gå ut av rettssalen og følge saken på skjerm i et annet rom.

Men da den slanke kvinnen i 30-åra kom inn og satte seg, var hun fortsatt sterkt preget. Hun gråt, skalv og ristet i hele kroppen. Med lav og gråtkvalt stemme svarte hun på noen få spørsmål, men så var det nok:

– Jeg vil ikke svare på noen ting mer, sa hun.

Det førte til at retten måtte gå flere runder om hvordan saken kunne gjennomføres, for kvinnen er det mest avgjørende vitnet i sin egen sak. I mange tilfeller var det ingen andre vitner til det som skal ha skjedd, ifølge tiltalen. Løsningen ble at dommeren lot aktor lese opp kvinnens politiforklaringer, mens kvinnen satt i et annet rom og lyttet til opplesningen.

Rettssaken kommer trolig til å vare i fire dager. Kristin Synnøve Drågen er aktor og Anne Marstrander-Berg er forsvarer for den tiltalte 37-åringen.

På slutten av dagen i rettssaken trakk kvinen sitt samtykke til at helsepersonell med taushetsplikt kan forklare seg om henne i retten. Dette - sammen med at hun ikke ville forklare seg i retten selv - kan gi den tiltalte eks-samboeren og hans forsvarer sterkere kort før dommen skal avsies. Han har sittet over ni måneder i varetekt før rettssaken, og kan trolig kreve erstatning dersom han skulle bli frifunnet. Domen faller tidligst neste uke.