Det bekrefter leder av LO i Grenland, Johnny Skogsrød.

Problemstillingen har blitt aktualisert etter Russlands invasjon av Ukraina.

TAs sjefredaktør hadde dessuten denne oppfordringen til arbeiderbevegelsen i Grenland tirsdag: Gi beskjed til den russiske ambassaden og si at i år er dere ikke velkommen til fredsmarkeringen i Valebø.

Har siste ord

– Jeg forstår at dette kommer opp, og vi skal ta det på alvor, sier Skogsrød. – Det er oss i styret i LO i Grenland som har ansvaret for 1. mai-arrangementet og dermed må vi drøfte dette grundig og skikkelig. Vi tar imot parole-forslag for eksempel og har siste ord.

– Har dere fått noen signaler så langt omkring følgene av det russiske angrepet?

– Nei, det har vi ikke, bortsett fra lederartikkelen i TA.

– Er dere sikre på at det blir 1. mai-arrangement i Grenland i det hele tatt i år?

– Ja, i år satser vi på de vanlige 1. mai-arrangementene med tog og taler. Ut fra det vi vet i dag, er det ingen tvil om det.

Ønsker ikke representanter fra ambassaden

Ragnar Steinstad, medlem av Rødt og tidligere sterkt medvirkende i 1. mai-begivenheter, mener det ikke er riktig å la representanter fra den russiske ambassaden delta i Valebø.

– At de ikke får delta vil være en tydelig beskjed til den russiske regjeringen.

Han legger til at etter hans syn er sanksjonstiltak riktig slik situasjonen har utviklet seg, våpenforsendelser støtter han ikke.

Det har siden 1975 vært 1. mai-markeringer i Valebø ved gravene til to russiske soldater som ble drept under 2. verdenskrig.