Det sier Mona Nicolaysen, kjent fra Miljøpartiet De Grønne i Skien.

Hun har oppholdt seg Gaza flere ganger de siste årene i forbindelse med sitt doktorgradsarbeid.

Gaza er en landstripe på øst-kysten av Middelhavet som grenser til Israel og Egypt. Begge landene innførte en blokade i 2007 som fortsatt pågår (kilde Wikipedia).

Tøffe forhold

- De som bor på Gaza er altså under blokade. Forholdene er virkelige tøffe. Likevel opplever jeg en unik gjestfrihet der. Og jeg vil gjerne gi noe tilbake, beretter Mona Nicolaysen.

Hun har tatt initiativ til innsamling av midler etter å vært i kontakt med to som har reist med palestinske lag til Norway Cup siden begynnelsen av 1990-tallet, men som har hatt utfordringer med å skaffe sponsorer i år.

Innsamlingen skjer via Spleis.no. Flere er andre er med henne på det, inkludert Francois Elsafadi, med familierøtter i de palestinske områdene - og som kom til i Norge i 1987 fra en flykningleir i Libanon.

Det sosiale

- Barn og unge på Gaza trenger spesielt moralsk og økonomisk støtte, forteller Francois Elsafadi.

- Å være med på fotballtur gir dem anledning til å komme seg ut av det ellers lukkede området, som de siste 15 årene har opplevd fire kriger. Sosialt gir det mye å få møte andre barn og unge. Selvsagt har det også betydning for motivasjon og interesse for fotball.

Får fine meldinger

Så langt har er det samlet inn nær 200 000 kroner, men fortsatt er det mulig å bidra, opplyser Nicolaysen.

- Hva kan du si om spleisen så langt?

- Vi har fått inn bidrag på alt fra 50 kroner til 10 000 kroner, og vi får mange fine meldinger fra folk. Noen gir fordi de er opptatt av fotball, mens andre har et hjerte for Palestina-saken eller for Gaza spesielt. Folk heier på spleisen og opplever det som meningsfylt å hjelpe til sånn at barn og unge fra Gaza skal få mulighet til å reise ut av det som betegnes som verdens største utendørs fengsel.

- Noen få fra jentelaget har deltatt på Norway Cup før, men for alle de andre er dette første gang de reiser ut av Gaza og til et annet land.

Konkret er målet at i alt 30 deltagere knyttet til Canaan fotballklubb skal få være med til Norge, et jentelag - 16 år, og et guttelag - 12 år, pluss trenere og dommere.

- Jeg vet at jentelaget har flere gode spillere. Det er sannsynlig at de vil gjøre det godt i den norske turneringen, avrunder Nicolaysen.