Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha en stopp i utbyggingen: – Nok er nok

VINJE: Siden mars har engasjementet rundt hytteutbyggingen i Rauland vokst seg stort. Innbyggerne mener nok er nok, og får respons fra alle landets kanter.

I mars begynte engasjementet rundt hytteutbyggingen i Rauland å vokse. Det har blitt opprettet underskriftskampanjer og facebookgrupper hvor flere hundre har vist sitt engasjement i saken.

– Engasjementet er enormt, det koker på Rauland. Vi får henvendelser fra nord, sør, øst og vest. De ser at vi setter ord på en stor frustrasjon som egentlig er over hele landet, forteller Irja Godal som er blant raulendingene som har engasjert seg i saken.

– Nok er nok

Torsdag 17. juni behandlet kommunestyret sak om føringer til administrasjonen knyttet til arbeid med søknader om reguleringsplaner som kommer inn før og under arbeidet med kommunedelplan Rukkemo-Torvetjønn. I den forbindelse møtte et tjuetalls innbyggere opp for å understreke at de mener det er nok hytter på Rauland.

«Nok er nok, nok er nok», ble det gjentatte ganger ropt da kommunestyret ankom Vinjehuset.

– Ofte får vi kjeft etter at det har blitt gjort vedtak, men nå er det allerede et stort engasjement i saken, og det er bra. Slik får vi signaler om hva innbyggerne ønsker, sier ordfører, Jon Rikard Kleven, i det han ankommer Vinjehuset.

Innbyggerne er opptatte av å tenke på framtida, og konsekvensene ved hytteutbyggingen.

– Vi kunne tenkt oss å overta en gård i Rauland og drive med sau. Det er faren min som driver den i dag, og vi ønsker at det skal være drivelig i framtida. Det tenker vi ikke at den er hvis det blir bygd mye mer hytter nå, i så stor skala, sier Anja Borgersen.

– Det er uheldig at det skal være så massiv utbygging. Det ville kommet bygdefolket til gode om det skjedde i mindre skala, sier Tony Mitchell.

Borgersen og Mitchell møtte opp sammen med barna. De holdt fram plakater med tekstene «Dikkøs valg – mi framtid» og «Landbruk er tøpp, me treng hyttestøpp!".

Sier ikke nei til turisme

– Det kan virke som at den jobben vi legger ned her bare er for lokalsamfunnet, men det er den ikke. Det er like mye for dem som allerede har hytte her, sier Bjarte Hestdalen.

– Turistene og hyttefolket heier på oss. De takker og takker. Idyllen blir ødelagt, og det var ikke det de så for seg da de kjøpte hytte på Rauland, sier Godal.

De er tydelige på at de ønsker hyttefolk og turister velkommen til bygda, men mener at det ikke er plass til nye hytter og at det er nødvendig med en konsekvensutredning for hvordan en utbygging vil påvirke hele kommunen.

– Man har det med infrastruktur også. Sentrum er ikke utviklet til å ta imot alle turistene, så det er kaos til tider. Det vi er ute etter er at det skulle vært laget en konsekvensutredning av hvordan dette påvirker hele samfunnet på pluss, og minussiden, sier Sissel Jacobsen Bitustøyl.

– Hyttefolk og bygdefolk går veldig fint sammen så lenge det ikke blir altfor mye. Vi er veldig glade for å ha de her, men nok er nok, sier Godal.

Framlegget fra kommunestyret ble torsdag enstemmig vedtatt. I framlegget heter det:

«Arbeidet med KDP Rukkemo-Torvetjønn kan gå parallelt med arbeidet med reiselivsstrategien, ut i frå signal frå reiselivsdagen. Nye reguleringsplaner vert ikkje handsama fyri ny KDP er vedteken, i tråd med Plan- og bygningslova §12-8, andre ledd, og §13-1, fyrste ledd. Det vil heller ikkje bli handsama fortettingsplanar innanfor gjeldande KDP, jamfør same lovparagraf.".