Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha anonyme prøver resten av året

SKIEN: Høyre vil ha anonyme prøver og større besvarelser for elever i den videregående skolen resten av skoleåret. Dette som følge av at de fleste eksamener er avlyst i den videregående skolen.

– I en normalsituasjon vil eksamen være den eneste vurderingsformen som gir elevene en garanti for at de utelukkende blir vurdert basert på besvarelsen sin. Den muligheten mister elevene nå. Derfor vil vi i Høyre foreslå anonym retting av større prøver og innleveringer, fordi vi mener alle elevene har rett til en rettferdig vurdering og en rettferdig karakter, sier Karoline Aarvold i Høyre.

Avlyst eksamen

Det var mandag at det ble klart at regjeringen avlyser de fleste eksamener for elever i ungdomsskolen og den videregående skolen. Men det skal forsøkes å gjennomføres muntlige eksamener for avgangselever.

Alle skriftlige eksamener avlyses for elever i ungdomsskolen og videregående opplæring. Muntlig eksamen avlyses for elevene på vg1 og vg2, men gjennomføres for avgangselevene på 10. trinn og vg3, heter det fra regjeringen.

Anonyme leveringer

I hovedutvalget for utdanning og kompetanse 17. februar kommer Høyre til å forslå at større prøver og innleveringer, som er avgjørende for karakteren til elevene, skal rettes anonymt. Det innebærer at læreren ikke kan se hvem som har levert oppgaven, og gir dermed elevene en sikkerhet for at de blir vurdert på bakgrunn av det de har levert og ikke hvem de er.

– Vi ønsker selvfølgelig ikke at dette skal være en merbelastning for lærere, som allerede gjør en enorm innsats akkurat nå, og vi ønsker ikke en byråkratisk ordning. Men vi vet at det finnes mulighet for anonym vurdering i Microsoft Teams for Education, som er det dataprogrammet skolene bruker, og den muligheten ønsker vi at skolene bruker, sier Aarvold.

Stor betydning

– Karakterene man får på videregående har stor betydning for elevene. Det kan avgjøre om de kommer inn på drømmestudie eller ikke, og dermed hvilken jobb de kan få i framtiden. På noen studier er marginene så små at forskjellen mellom en treer eller firer i ett fag kan være helt avgjørende. Det må vi ta på alvor, sier hun videre.