Gå til sidens hovedinnhold

Vil blåse liv i det gamle verkstedet

PORSGRUNN: Sliperiet på Porsgrunds Porselænsfabrik skal etter planen bli verksted for kunstnere som jobber med porselen. – Her kan vi ta imot porselenskunstnere fra hele verden, sier Catrine Danielsen og Andreas Rishovd.

Det er stille i den store hallen nå. En gang kunne du høre lyden av slipesteinen mot det hvite gullet. Det var det her porselenet ble finpusset. Skissene til det nye verksted er klare. I løpet av 2022 håper vi det skal bli liv her igjen, med egen keramikkovn, dreiemuligheter og støpemuligheter. Da kan det bli et fullt operativt verksted her igjen.

Andreas Rishovd har visjoner for de historiske lokalene.

– Vi ser for oss at vi også kan ha besøk av skoleklasser her. Bakgården passer også godt til forskjellige arrangementer, sier Andreas Rishovd.

Har sendt inn søknad

Kunsthall Grenland har søkt om 900 000 kroner fra Sparebankstiftelsen og 650 000 kroner fra Norsk kulturråd til prosjektet.

– Det har vært en lang prosess og vi har jobbet målrettet. Så fort finansieringen er på plass gyver vi løs, sier Andreas Rishovd, intendant på Kunsthall Grenland.

Enn så lenge låner de et lite verksted som porselenskunstnere kan disponere. For tiden er det Eyvind Solli Andreassen, opprinnelig fra Heistad, som jobber her.

– Vi samarbeider med produksjonen på PP og utveksler kompetanse, sier Catrine Danielsen.

Del av industrihistorien

Andreas Rishovd understreker at det er Kunsthall Grenland allerede har hatt en del utstillinger knyttet til porselen.

– PP er en del av industrihistorien, som er viktig og relevant for oss i Grenland.

Porselensmuseet har nylig inngått en avtale med Bratsberggruppen om å leie ca. 140 m2 i det lokalet, som ligger ved siden av Porselensmuseet.

- Det er omtrent en tredjedel av det ledige lokalet. Nå håper vi å få Grenland kunsthall inn som naboer. Det vil gi stor synergieffekt for begge aktører og sammen kan vi bli et keramisk knutepunkt. Vi blir samlokalisert, samtidig som vi har hvert vårt lokale. Vi må få hjelp av arkitekt for å tegne det, slik at løsningen blir best mulig, sier Ann-Kathrin Samuelsen, driftsansvarlig ved Porselensmuseet, Telemark Museum.