Noen få minutter over klokka 12.00 torsdag meldte NTB at Viggo Kristiansen får ny prøving av Baneheia-saken.

Advokat Sigurd Klomsæt, som har røtter fra Drangedal i Telemark, jobbet for at saken skulle gjenopptas fra 2008 til 2012, da en annen advokat måtte overta fordi han mista advokatbevillinga.

Etter hva Klomsæt har oppfattet er det alt vesentlige av det som kommisjonen nå mener avgjør gjenåpning, fra arbeidet han la ned. Han benyttet internasjonal ekspertise, som han har gjort i flere andre saker, også for domstol i Telemark.

– Jeg er ikke overrasket

Klomsæt er ikke overrasket over Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse, og han er tydelig på at ei gjenåpning skulle ha vært gjort allerede i 2011.

– På et eller annet tidspunkt så måtte det skje, mener Klomsæt.

Det var uenighet i Gjenopptakelseskommisjonen, og det er kommet fram at lederen, Siv Hallgren, stemte imot. Tre av kommisjonsmedlemmene mener at saken må gjenopptas, mot et mindretall på to.

– Jeg må bare ta til etterretning at lederen stemte nei, sier Klomsæt.

– Ser fram til en ny rettssak

Nå 41 år gamle Viggo Kristiansen ble i Agder lagmannsrett i 2002 dømt til 21 års forvaring for å ha vært hovedmannen bak voldtektene av og drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Jentene ble funnet to dager senere.

Siden han ble pågrepet av politiet 13. september samme år, har Viggo Kristiansen nektet for å ha vært med da drapene ble begått.

– Viggo Kristiansen og hans familie er lettet over Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse om å gjenåpne Baneheia-saken. På telefon fra Ila fengsel forteller Kristiansen at han ser fram til en ny rettssak hvor han vil føre bevis for at han ikke var med på barnedrapene, sier advokat Arvid Sjødin til NTB.