Gå til sidens hovedinnhold

Victoria og Helle med nytt om Ibsen: Nå har de laget "skattekart" og spennende familieaktiviteter

Artikkelen er over 1 år gammel

SKIEN: Victoria Berge Løvenskiold og Helle Riis har laget noe som kan minne om et skattekart. Et kart så estetisk vakkert som du aldri har sett maken til!

Det er Victoria som har illustrert og Helle som har laget historiene om lille Henrik Ibsen som ble født i Stockmanngården en vinterdag i 1828.

Det er blitt en trekk-ut-folder som kan brukes som et skattekart eller et aktivitetshefte. Her er iallfall en underholdende og morsom måte å få vite mer om Henrik Ibsen på.

En slags guide

Det var Victoria som fikk ideen til å lage folderen.

– Jeg visste at Helle satt og skrev på en bok om Ibsen som barn, samtidig som jeg hadde sett at både Skien kommune og fylkeskommunen ønsket seg, og ville gi støtte til Ibsen-relaterte produkter. Det var da jeg kom på ideen om en sånn trekk-ut-folder, en slags guide til Ibsen i Skien, forteller hun.

Og stedene som er tegnet inn, har alle en relasjon til Ibsen, forteller Helle.

– Vi har Store Follestad gård, en gård som Henrik Ibsen malte da han var 14 år gammel, og senere signerte. Vi har Søndre Rising gård, hvor hans far Knud vokste opp, og vi har Dårekisten i sentrum; i kjelleren under det gamle Rådhuset, forteller Helle.

– Her er minner fra Henriks barndom, og det er jo sånn at barndommen farger mye av livene våre, så han ble jo på mange måter svært preget av oppveksten i Skien, sier Victoria.

Ibsens barndom

De er også blitt oppfordret til å oversette den til engelsk, som vil være svært aktuelt for turister som etter hvert besøker Norge.

– Vi tenker jo at museene, hoteller, bibliotek og så videre vil ha denne, sånn at turister enkelt kan orientere seg og følge Ibsens første 15 år i Skien. Også museer i Oslo vil kunne ha denne. Mange utenlandske turister kan jo veldig mye om Ibsen og kanskje ville hatt glede av den, sier Victoria.

Morsomme historier

Det er også tenkt at elever i småskolen vil kunne bruke den i undervisningen. Og Helle, som har laget noen herlige og informative historier håper og tror at disse korte historiene vil pirre til videre interesse for dikteren.

– Jeg har jo forsøkt å få med de morsomme historiene og korte dem ned slik at de passer inn. Visste du at Henrik pleide å ake på kjelke i Skistredet? Eller at han var redd for dårekisten ved Rådhuset? Historiene er hentet fra virkeligheten og museet har godkjent tekstene, forteller Helle.

Nå håper de barn og familier vil gå i Ibsens spor.

– Vi har jo stolpejakt, og vi har Pokémon-jakt. Så hvorfor ikke Ibsen-jakt?