I en tidligere publisert artikkel i TA gikk Vinje kommune ut mot Vy, fordi kommunen hadde oppfattet kontrakten rundt skolekjøring som om de også måtte bestille busser fra Vy til turbusskjøring.

Les saken: Raser mot Vy: Fikk en uke på seg - klarte ikke å stille buss 

– Vinje kommune har blandet sammen skoleskysskontrakten fylkeskommunen har inngått med Vy – med turbusskjøring. Når det gjelder turbusskjøring står Vinje kommune fritt til å hente inn hvem de vil, sier pressesjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby.

Vinje kommune kan altså bestille busser fra hvem de vil til skoleekskursjoner og andre turer i skoleregi. Vy stiller med busser hvis de blir kontaktet og har kapasitet. Hvis ikke, kan kommunen gjerne spørre andre busselskap.

– Vi har ikke noe monopol på turbusskjøring, men fordi kommunen tolket kontrakten som de gjorde, ble de overrasket da vi ikke hadde ledig kapasitet, sier han.

Kjører hvis vi kan

Avdelingsleder i Vy, Thorolf Kasin, utdyper.

– Bakgrunnen for det hele var at Edland skole – rett etter oppstarten av det nye skoleanbudet – sendte en henvendelse til oss om vi hadde mulighet til å stille med fem busser til en skoleekskursjon. Vi hadde ikke fem busser til rådighet i dette området og dette ble oppfattet negativt, sier Kasin.

Vy har for øvrig kjørt turbussoppdrag i Vinje etter den første saken i TA.

– Vi tar på oss turbusskjøring ut fra den kapasiteten vi har. Det gjør vi gladelig når vi har muligheten til det, men det hadde vi ikke da henvendelsen fra Edland skole kom, sier Kasin.

Han sier han ikke vet hvor oppfattelsen om at det bare er Vy som får lov til å kjøre skolerelatert turbusskjøring kommer fra.

– Det vet jeg ikke, men det stemmer ikke. Alle kan bestille turbusskjøring fra hvor de vil. Det ligger ingenting i avtalen Vy har med fylket om at ekstrakjøring må og skal bestilles fra Vy, men vi stiller gjerne opp så sant vi har kapasitet, sier Kasin.