Gå til sidens hovedinnhold

- Vi har det som skal til for å få mer legemiddelindustri

SKIEN: Legemiddelindustrien skal være den mest lønnsomme i verden. Lege og ordfører Robin Kåss vil ha mer legemiddelindustri i Telemark. - Ja, det vil gi flere arbeidsplasser og mer sikkerhet.

Robin Kåss er ordfører i Porsgrunn. Men han er ikke alene, han har støtte av ordførerkollegiet, det vil si ordførerne i Skien, Drangedal, Siljan, Kragerø og Bamble.

De står alle bak brevet "Mer legemiddelindustri i Norge og Grenland", og de som får brevet er Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Helsedirektoratet og Statens legemiddelverk.

Et utgangspunkt er rapporten "Nasjonal legemiddelberedskap" og legemiddelproduksjon.

Et slit

- Norge har slitt med legemiddelmangel i flere år, og situasjonen vi nå er inne i gjør ikke behovet mindre, sier Robin Kåss.

- Grenland, inkludert Kragerø, har legemiddelprodusenter og prosessindustri, og vi er godt rustet til å satse mer og få til mer når det gjelder produksjon av legemidler.

- Det kan jo også bety flere investeringer i vårt distrikt.

Peker på at det blir flere eldre

Kåss trekker fram at helse på det generelle plan er en viktig del av norsk økonomi. På samme tid vil samarbeid med internasjonale aktører fortsette. Da kan det bli aktuelt med gjenkjøpsavtaler om en står sterkt lokalt og nasjonalt.

- En annen ting er at vi blir stadig flere eldre, med flere kroniske sykdommer. Det vil selvsagt påvirke etterspørselen.

Det lokale næringsliv

Ken André Myhra Kihle er daglig leder av skiensbedriften Cody AS på Rødmyr som lager maskinelt utstyr til legemiddelindustrien.

- Det er gledelig og positiv at ordførerne er på offensiven på dette feltet, sier Myhra Kihle. - Det er mye i vårt distrikt som ligger til rette for å produsere produkter knyttet til legemidler.

Cody AS har i dag ni ansatte, men ansetter om ikke lenger ytterligere to.

Smertestillende

I brevet til ordførerne trekkes det fram at Grenland har industriell kompetanse, infrastruktur, grønne ambisjoner og betydningsfulle næringsarealer under utvikling. "Dette er fortrinn som gjør vår region attraktive for nye investeringer og etableringer".

To større legemiddelprodusenter finnes i Kragerø, Vistin Pharma AS - produserer metformin til diabetesmedisin og TPI Norway AS - produserer paralgin forte og opiumsderivater til smertestillende- og antiavhengighetsmedisiner. Vistin skal doble produksjonskapasiteten, opplyses det, bare det betyr 15 nye arbeidsplasser.

Det er meningen at ordførerkollegiet skal møte Telemarks stortingsrepresentanter i løpet av høsten, legemiddelproduksjon vil være et av temaene.

Billioner

Når det gjelder legemidler og fortjeneste viser blant annet en studie gjengitt av Newsweek i våres at fra 2000 til 2018 hadde 35 legemidlerfirmaer et overskudd på 11,5 billioner dollar.

Brutto overskuddet var på 8,6 billioner dollar.