Med iPad og ulike andre lesebrett, er man på rett kurs mot et papirløst samfunn. Det er iPad-guruen Erling Grønlund fra firmaet Rikt (ressurs for ITK) ikke i tvil om.

Tirsdag og onsdag holdt han seminar for offentlig ansatte om iPad-ens mange muligheter.

- STORE MULIGHETER

- Detter er gøy!

Utbruddet kommer fra Tove Melby. Til daglig ansatt ved Porsgrunn kommunes servicekontor.

Foran seg har hun iPad-en, hun er én av vel 40 personer, som alle sitter klistret til hver sin Pad. Samtlige offentlige ansatte. Alle har de kommet for å høre på den karismatiske iPad-guruen Erling Grønlund, som straks har sine tilhørere i sin hule hånd. En skulle nesten tro at han var kjøpt og betalt av Apple, noe han på det sterkeste avviser.

Jeg tar han på ordet, og tror på han. At hans kunnskaper om lesebrett, og om iPad spesielt er store, er det liten tvil om.

APP-ER OG APP-ER

I et av konferanserommene på Spa-hotellet på Stabbestad «virvler» det med app-er. En app for det og en annen app for det. Det er ikke måte på hva det finnes av app-er (applikasjoner).

- Har barn i huset, så de app-ene jeg så langt har sett på iPad-en, er stort sett spill, kommer det fra Tove Melby, som oppdager at det finnes jo en lang rekke matnyttige apper.

- Pad-en og andre lesebrett (eller var det bare iPad-en han sa?), er et stort skritt i riktig retning med hensyn til det papirløse samfunnet, et samfunn vi har etterlyst i 20 år. Hvorfor skal man printe ut hundrevis av sider med dokumenter, når det ikke er nødvendig. De ligger trygt på iPad-en, forkynner kurlederen.

Forsamlingen nikke bekreftende.

LANGTFRA KJEDELIG

Pad-en er langt ifra kjedelig, samtidig som det er et godt verktøy i mange sammenhengen.

Det blir deltakerne forklart fra talerstolen av Grønlund.

- Pad-en er framtiden, helt klart. Enkel og hendig og ta med seg.

Det mener ansvarlig for seminaret Robert Lien Pettersen, som akkurat har festet TA utsendte til iPad-en ved hjelp av dets innebygde kamera.

- Jeg blir mer og mer fascinert over mulighetene med ulike apper. Dette er framtiden, mener han mens han fortsetter å komponere et dokument.

Tove Melby får ganske raskt et godt grep om iPad-en der hun sitter og smiler fra øre til øre. Hun innrømmer at hun ikke har brukt den noe særlig tidligere. Nå oppdager hun uante muligheter, mye mer enn bare spill.

ULIKE FORUTSETNINGER

Ulike lesebrett, og spesielt iPad er på full fart inn i det offentlige. Derfor ser Robert Lien Pettersen det viktig at de som skal ta beslutninger om hva som skal kjøpets inn, enten man skal velge iPad fra Apple eller lesebrett med android-plattform (operativsystem), får en innføring i fordeler og ulemper med slit utstyr.

De drøyt 40 deltakerne kommer fra de ulike regionene i fylet, samt fra Kongsbergregionen, som Tinn og Hjartdal er en del av. I løpet av halvannet døgn ble der foret med det meste en iPad kan brukes til, og ikke brukes til.

- Den kan brukes til alt! presiserte Grønlud fra talerstolen.