Mintes dramatisk forlis ved Kragerø

HEDRET SJØFOLK: Ordfører Kåre Preben Hegland, og Rolf Nordlund som er barnebarnet til kapteinen som førte «Valona» la ned kranser ved minnesmerke sammen med  historielagets Sverre Okkenhaug.

HEDRET SJØFOLK: Ordfører Kåre Preben Hegland, og Rolf Nordlund som er barnebarnet til kapteinen som førte «Valona» la ned kranser ved minnesmerke sammen med historielagets Sverre Okkenhaug. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

5. desember for 100 år siden forliste barken «Velona» ved Stråholmen utenfor Kragerø. 13 finske sjøfolk mistet livet, de yngste bare 16 år gamle.

DEL

Bare en eneste av de 14 ombord overlevde forliset, nemlig jungmann Ragnar Eugen. Han reddet seg ved å klamre seg fast ti et vrakstykke. De øvre omkom ute i den frådende sjøen. Barken ble knust til pinneved, det samme skjedde med en av livbåtene, som tre av mannskapet hadde kommet seg ombord i.

Forliset satte dype spor i lokalsamfunnet, både blant fastboende på Stråholmen og i Kragerø og distriktet for øvrig. 17. desember ble fem av mannskapet gravlagt på Skåtøy kirkegård på Kalstad, etter at det først hadde vært en seremoni i en fullsatt Kragerø kirke.

100 ÅRSMARKERING

Sist torsdag, på 100 årsdagen for forliset, ble den grufulle hendelsen markert på Skåtøy kirkegård hvor det i 1910 ble reist et minnesmerke over de forliste.

Til stede under markering var Rolf Nordlund fra Åland, som er barnebarnet til han som var kaptein om bord på «Velona», nemlig Frantz Mattson.

«Velona» var på vei hjem fra Calais i Frankrike og hadde kurs mot Østersjøen da mannskapet ble overrasket av storm. De 14 ombord skulle hjem for å feire jul sammen med familie og venner. Slik gikk det altså ikke.

Mattson forteller at bestemoren hans satt igjen med fem unger, noe som ikke var lett på den tiden.

MINNESMERKE

I 1910 ble det altså reist et minnesmerke over de omkomne, et minnesmerke som ble bekostet av sjømannsvenner i Finland og på Åland. Godt over 1000 mennesker var samlet på Skåtøy kirkegård da minnesmerke ble avduket.

I 1975 ble en markering rundt minnesmerket fjernet, samt at fredningstiden for gravstedet ble opphevet. Selve minnesmerke ble stående, noe ikke minst Rolf Nordlund setter stor pris på. En gang tidligere har han vært på kirkegården og lagt ned blomster på gravstedet. Torsdag var han sammen med kona tilbake for å hedre sin bestefar og de andre som omkom.

På vegne av Kragerø kommune la ordfører Kåre Preben Hegland ned krans, og Sverre Okkenhaug, leder i Kragerø og Skåtøy historielag, la ned krans fra historielaget.

Artikkeltags