Gå til sidens hovedinnhold

Lasse Kolstad er død

Artikkelen er over 9 år gammel

Skuespiller Lasse Kolstad, som blant annet er kjent fra en rekke store roller på den norske teaterscenen, døde lørdag morgen, 90 år gammel.

Hans rolle som «første forteller» i krimhørespillserien «Dickie Dick Dickens» fikk unge og gamle til å sitte klistret til radioapparatene da den første gang ble sendt på 1960-tallet. Med kjappe kommentarer ledet Kolstad og «andre forteller» Sverre Hansen lytterne gjennom den dramatiske gangsterserien fra Chicago.

- Jeg husker Lasse Kolstad aller mest for hans fantastisk flotte stemme, både sangstemmen og fortellerstemmen, ikke minst i hørespillet «Dickie Dick Dickens», sier kulturminister Anniken Huitfeldt til NTB.

Leder Hauk Heyerdahl i Norsk Skuespillerforbund sier at Kolstad har vært med på å forme norsk teater, spesielt musikalsjangeren.

- Han hadde en godhet over seg, som i kombinasjon med en kraftfull stemme og fremtoning gjorde ham til en spennende skuespiller, sier Heyerdahl.

I OVER 60 ÅR

Huitfeldt viser til at Kolstads skuespillerkarriere varte i over 60 år, men at han kanskje er aller best kjent for sin tolkning av Tevje i «Spelemann på taket».

- Det Norske Teatret har hatt store glede av Lasse Kolstads talent, siden han første gang ble ansatt der i 1956. Mine tanker går til familien og særlig hans kone Bab Christensen, sier kulturministeren.

Kolstad hadde en malmfull baryton og deltok i mange kjente syngespill, ikke minst «Zorba» og nettopp «Spelemann på taket», der han spilte Tevje i 400 forestillinger. Denne rollen fikk kan kritikerprisen for i 1968. Kolstad var æresmedlem av Norsk Skuespillerforbund.

Sønnen Lars Kolstad opplyser til NTB at faren døde lørdag morgen på Diakonhjemmet sykehus i Oslo etter et lengre sykeleie. Kolstad fylte 90 år så sent som 10. januar. Han var storebroren til Henki Kolstad som døde i 2008, også han et kjent og kjært navn i film-, teater- og fjernsynsverden.

MANGE ROLLER

Kolstad merittliste er like lang som hans lange liv og forbindes med store sangroller. Han har sunget Rodgers and Hammerstein og Stephen Sondheim, og båret forestillinger om Jacques Brel, Evert Taube og Mikis Theodorakis.

Lasse Kolstad spilte også i den spektakulære storformatfilmen «Windjammer», en amerikansk produksjon om seilskuteskipet Christian Radichs 17500 nautiske mil lange seilas fra Oslo til Karibia, videre til New York og tilbake til Oslo. Filmen hadde internasjonal premiere i Hollywood i 1958 og gikk i 35 uker. En meget ung Harald Tusberg spilte sammen med båtsmannsassistent Kolstad i denne filmen.

Skuespilleren og sangeren Lasse Kolstad debuterte på teaterscenen i 1943 i «Baldevins bryllup» på Trøndelag Teater. Han var i årene etter tilknyttet Edderkoppen (1950-1952), Riksteatret (1952-1956) og Det Norske Teatret i årene 1956-1965 og fra 1969. I årene 1965- 1969 var han i Fjernsynsteatret.

Kolstad filmdebuterte i «Skøytekongen» i 1953 og har senere spilt i en rekke filmer, blant annet «Bussen» (1961), «Bortreist på ubestemt tid» (1974) og «Fru Inger til Østråt» (1975). (ANB-NTB)