Gå til sidens hovedinnhold

Heftig tomtedebatt

Artikkelen er over 6 år gammel

KRAGERØ: Ikke før var vinnerutkastet for «nye» Kirketomta med Kirkehaugen presentert, var diskusjonen i gang. Utkastet til Linda Sandin og Charlotte Sellbrandt får en blandet mottakelse, men har en enstemmig jury bak seg.

For mange kragerøborgere er Kirketomta og ikke minst Kirkehaugen et nærmest «hellig» sted man ikke skal fikle for mye med. Ulike innspill om å fjerne Kirkehaugen, blant annet for å skape bedre trafikale forhold, har vært gjort opp gjennom årene. Haugen står der fortsatt, like klippefast som Dovre.

Det er hevet over tvil, at vinnerutkastet vil føre til store diskusjoner. Planen er at «nye» Kirketomta skal stå ferdig til byjubileet i 2016, så her er det ikke mer enn tiden og veien.

11 utkast er levert inn til konkurransen om Kirketomta, alle med ulike utforminger. Da vinnerutkastet ble offentliggjort av ordfører Kåre Preben Hegland lørdag, var han kjapp med å legge til at det er mulig å ta elementer fra de øvrige utkastene og sette inn i vinnerutkastet. Han er klar over at Kirkehaugen ikke skal fikles for mye med.

– ÅPEN KONKURRANSE

Leder for «Bolystprosjektet» i Kirkegata, Ole Morten Rokvam, er mannen bak invitasjonen til konkurransen om hvordan Kirketomta og området rundt skal se ut i framtiden.

– Dette har vært en åpen konkurranse for landskapsarkitekter. Det kom inn 11 forslag fra arkitekter både her til lands og fra utlandet.

Interessen har vært stor, og bak forslagene står mange kjente landskapsarkitekter.

Rokvam forsikret at han ikke har hatt noen innvirkning på utvelgelsen, det har en større jury stått for.

SVENSK SEIER

Blant de 11 forslagene, plukket juryen ut fire forslag man har valgt å premiere.

I tillegg til vinnerutkastet, dreier det seg om «Kvarts og Roser» levert av Dronninga landskap, Oslo og «Urbant Maleri» signert De Gayardon Bureau, Oslo, som hver får en premie på 50 000 kroner. Det fjerde utkastet har tittelen «Parken, kirken og havet», som er signert Asplan Viak, hvor premiesummen er på 25 000 kroner.

Vinnerutkastet ble premiert med 100 000 kroner. Om vinnerutkastet sier juryen blant annet at forslaget har et helhetlig formuttrykk hvor Kirketomta blir en mer sammenhengende plass. Området deles inn i kunsttorg, folkepark, kirkeplass og utsiktsområdet med Minneparken.

– GOD LØSNING

– Løsningen inviterer til å bruke hele området på ulik måter. Grøntområdet er økt og terrenget er senket slik at det blir mer tilgjengelig og attraktivt for bruk. Trapper ned mot kirkeplassen danner et amfi som en god festplass, Hele områdets utforming framhever kirken som et viktig landmerke i byrommet, mener en enstemmig jury, som i tillegg mener at forslaget skaper gode møteplasser som er åpne og som inviterer alle.

ENSTEMMIG JURY

Det er en bredt sammensatt jury, som har vurdert utkastene. To dager har de brukt på jobben.

Juryen, har beslått av kultursjef Harald Bothner, landskapsarkitekt Kari Huvestad, ordfører Kåre Preben Hegland, landskapsarkitekt Kjersti Berg, sivilarkitekt Lene Hennum, kirkeverge Anne Mette Bamble, teknisk sjef Anne Lise Lønne, leder Kragerø og Skåtøy Historielag Sverre Okkenhaug og kulturkonsulent Siri Fossen.

Etter hvert skal utkastet opp til politisk behandling, før selve arbeidet kan starte.