Ordene falt på en pressekonferanse der planene for avdukningen av en byste av Bodil Biørn ved Kragerø Rådhus ble presentert.

Bodil Catharina Biørn var misjonær. Hun opprettet blant annet barnehjem for foreldreløse armenske barn i flykningebyen Aleppo i Syria. Nå vil det armenske folk takke for hennes innsats ved å reise en byste til hennes minne utenfor Kragerø Rådhus, der Bodil Biørn ble født i 1871.

DRIFTIG ORGANISATOR

I 29 år levde og virket Bodil Biørn blant armenerne, først i byen Alexandropol i Tyrkia, dernest i den armenske flykningebyen Aleppo i Syria. Etter artium ved Hartvig Nissens Skole i Oslo og musikkstudier i Berlin ble det misjonsskole i Danmark, sykepleierutdannelse og senere jordmorutdannelse for Bodil Biørn. Hun opprettet først et barnehjem i Tyrkia.

Etter er kraftig tyrkisk millitærangrep var hun og hennes syv barnehjemsbarn de eneste overlevende. Etter det blodige folkemordet på armenere fra 1915 - 1920 ble Biørn nektet innreise til Tyrkia. Da dro hun i stedet til den armenske flyktningebyen Aleppo i Syria. Etter ha opplevd at armenske kvinner døde i barselseng, brukte hun ferien til å utdanne seg som jordmor i Berlin, og forestod det nødvendige arbeidet med fødsler da hun kom tilbake. Hun opprettet barnehjem, ansatte lærere, fikk i gang undervisning, praktiserte som lege og sykepleier og fikk i gang fjernadopsjon fra Norge. Selv adopterte hun en liten armensk gutt, som skulle bli far til Jussi Biørn, hennes barnebarn, som vil være til stede under avdukningen av hennes byste i Kragerø.

ANERKJENNER IKKE

- Det er utrolig at ikke Norge offisielt fortsatt ikke har anerkjent det tyrkiske folkemordet på armenerne, sier Jussi Biørn. Han har tatt vare på bestemorens dagbøker der en rekke historier fra hennes virke er nedtegnet. Det er også historien til hvert eneste barnehjemsbarn med navn, hvor de kom fra, hvem som var foreldrene og hva de jobbet med. Dette har vært utrolige verdifulle bøker for armenerne i ettertid, sier Jussi Biørn.

Bodil Biørn var et dypt religiøst menneske og den den kristne misjonen var svært viktig for henne, sier Biørn. Representanter fra den armenske ortodokse kirke og armenias ambassadør til Norge vil også være til stede under avduksningen som skjer i Kragerø førstkommende lørdag. Det blir også en minneutstilling over Bodil Biørn på Berg, Kragerø Museum, der Jussi Biørn vil holde et åpent foredrag klokken 12.00.