Gå til sidens hovedinnhold

Gamle «Kragerø» tilbake som fredet

Artikkelen er over 11 år gammel

I 1988 sluttet B/F «Kragerø» å gå i rute i Kragerø. Neste tirsdag, 28. juli, kommer ferja tilbake som et fredet nasjonalt kulturminne, og den gamle sliters fredning skal feires.

Ja, det går en ferje i rute i Kragerø i dag. Den heter M/F «Kragerø», men den er ny. I perioden fra desember 1960 til 1988 gikk det en annen bilferje i rute i Kragerøs skjærgård, og den het B/F «Kragerø». Det er den dette handler om, og det er den som nå blir hedret med fredning.

VELKOMMEN HJEM

Først skal hun møte søsterskipet «Kragerø», nye «Kragerø», utpå Bærøfjorden på sin ferd tilbake til Dampskipskaia. Hun vil bli saluttert med kanonsalutter fra Gundersholmen kystfort. På Dampskipskaia blir hun tatt imot av svingende gladjazz fra Schweigaards swingende, Riksantikvar Nils Marstein, representanter fra Kragerø kommune og ferjas nye eier Kragerø kystlag og forhåpentligvis for velkomstkomiteen - en stor mengde mennesker.

- Vi vil gjerne at folk skal komme til markeringen, sier Inger Nina Isaksen, kulturkonsulent i Kragerø kommune. Etter markeringen, dåpen og talene er ferja åpen for publikum.

NASJONALT KULTURMINNE

Det er kulturminneår hvert tiende år, og i år skal Riksantikvaren plukket ut 12 kulturminner fra dagliglivet, en i hver måned, som skal fredes og få status som nasjonale kulturminner. B/F «Kragerø» er juliminnet.

De frivillige lagene, foreningene og organisasjonene som til daglig arbeider med å ta vare på kulturminnene landet over er en viktig del av kulturminneåret. Så også i Kragerø. Her er det Kragerø kystlag som spiller nøkkelrollen. Kystlaget har nemlig tatt på seg jobben med å eie den gamle Kragerøferja. dette innebærer at de frivillige medlemmene må sørge for å vedlikeholde ferja i godkjent stand for befraktning av passasjerer i rute. To uker i året må de nemlig låne bort ferja til Bastøy fengsel, når deres nye ferje skal inn på årlig kontroll. Det er her «Kragerø» har gått i rute siden 1988, mellom Horten og fengselet på Bastøy. Men nå slipper hun fri fra daglig arbeid.

Heretter vil hun være møtested for kystlaget og kanskje bli brukt som utleiebåt for selskapeligheter og sightseeing. Hun skal ikke lenger frakte biler, hun kunne ta åtte - det var mange da hun ble bygd i 1960. Gamlemor skal kun frakte passasjerer og det maks 85 om gangen.

LUKSURIØS ISBRYTER

B/F «Kragerø» ble bygget ved Kragerø slipp og mek. verksted. Den var Kragerø fjordbåtselskaps første stålferje og ble bygget som kombinert passasjer/bilferje og isbryter. Den gamle fruen «Kragerø» bant øysamfunnene og fastlandet sammen året rundt og hadde, ifølge Riksantikvaren, en avgjørende betydning for sikker transport under normale isforhold.

TA, dengang Telemark arbeiderblad, skrev:

«Det som trafikantene vil legge merke til er den lekre, for ikke å si luksuriøse salongen som gir sitteplasser til omkring 50 passasjerer. Salongen er rommelig og holdt i nydelige farger. Benkene er stoppet og trukket med rødt skinntrekk. Bordene er med respatex-plater og veggene er kledd med spesialhadlete trefiberplater. Under sidebenkene er det montert opp varmeelementer og en hensiktsmessig lysarmatur gjør hele salongen til et trivelig oppholdssted».

28. juli kan du se om du er enig med TAs journalist fra dengang.