Første kvinnelige ordfører?

Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

DRANGEDAL: For aller første gang i historien, kan Drangedal få kvinnelig ordfører. Arbeiderpartiets Karianne Sydtveit Reiten mener det er på høy tid.

DEL

Målinger TNS Gallup har utført for TA og NRK viser at Ap og SV i Drangedal til sammen har over halvparten av velgerne bak seg. Arbeiderpartiet får hele 48 prosent på målingen, som er åtte prosentpoeng fram i forhold til kommunevalget for fire år siden. SV må imidlertid tåle en liten tilbakegang, partiet går tilbake fra 8,8 til 7,9 prosent. Til sammen har de to partiene en oppslutning ifølge TNS Gallup på 55,9 prosent.

Aps ordførerkandidat Karianne Sydtveit Reiten vet imidlertid inderlig godt at valgresultat er noe annet enn meningsmåling.

«FERSKING»

Reiten er et nokså ubeskrevet blad i lokalpolitikken i bygda. Hun stiller opp mot mer garvede politikere som Arnt Olav Brødsjø og Jostein Harm, som er ordførerkandidater for henholdsvis Venstre og Høyre. Brødsjø som ordfører fra 1999 til 2003, etter at Venstre da gjorde et brakvalg, Harm blant annet med bakgrunn som rådmann i Drangedal.

«Ferskingen» Reiten er imidlertid helt klar på at bygda nå trenger en ung kvinnelig ordfører, som kan se på politikken med nye øyner.

- Det er på høy tid at mannfolka overlater klubba til en kvinne, mener Reiten som etter valget kan komme til å skrive historie i bygda.

- GLEDELIG TALL

Hun ser på målingen fra TNS Gallup som svært gledelig.

- Vi lå ganske høyt på en måling like etter terrorangrepet i Oslo og på Utøya, og selv om dagens måling viser en litt mindre oppslutning, så kan en ikke være annet enn fornøyd med 48 prosent. Medregnet SV så har vi klart flertall hvis dette holder seg fram til valget, sier hun.

Venstres ordførerkandidat Arnt Olav Brødsjø er ikke like tilfreds med tallenes tale. En tilbakegang på 3,3 prosentpoeng skulle han gjerne vært foruten.

- Arbeiderpartiet «stjeler» utvilsomt velgere fra de aller fleste partiene. En får trøste seg med at det ennå er nesten to uker igjen til valget, og at Utøya-effekten nok vil avta en del.

- SPENNENDE VALG

Brødsjø tror på et spennende kommunevalg, og tar gjerne over ordførerstolen etter Nils Tore Føreland (Ap).

- Jeg har sagt at jeg stiller meg til disposisjon. Det har vært tradisjon i bygda at det største partiet i enten den borgerlige eller sosialistiske blokka har fått ordføreren, så derfor bør det bli Venstre som får ordføreren om det blir borgerlig flertall, mener han.

I denne valgperioden ble det innført eiendomsskatt i Drangedal, en skatt Venstre stemte imot. Brødsjø innser at med de investeringer som er gjort i kommunen i senere tid, blir det vanskelig å kvitte seg med denne skatten. I såfall vil det gå utover andre oppgaver.

Reiten ser heller ikke for seg at man kan kutte ut eiendomsskatten. Med hensyn til boplikt aner man en viss nyanse. Ap står ifølge Reiten ganske fast på boplikten, Venstre vil vurdere fra sak til sak.

De to er enige om at man nå har fått bortimot full barnehagedekning i kommunen. En ny barnehage er nylig åpnet i Bø i Tørdal, samt at barnehagen i sentrum er utvidet. Med hensyn til eldreomsorgen er enigheten også stor.

- Klart at den kan bli enda bedre, men det vil være nesten umulig til en hver tid å ha ledige plasser, mener Brødsjø.

For fire år siden ble Nils Tore Føreland valgt til ordfører etter at Ap og SV inngikk et valgteknisk samarbeid med Frp.

Artikkeltags