Fikk jetfly i garnet

Artikkelen er over 14 år gammel

KRAGERØ: Fisker Tom Rolund fra Kragerø fikk onsdag et jagerfly i garnet utenfor Jomfruland. Flyet kan være en Thunder Jet som styrtet i 1955.

DEL

Det var under garnfiske etter fiskearten lysing utenfor Jomfruland at Tom Rolund onsdag trakk opp cockpiten av et fly fra havets bunn. Posisjonen var en 50-60 meter sydvest for Skadden, på revet utenfor Jomfruland.

Flydelen som kom opp er toppdekselet til cockpiten i et fly. Fiskeren tok også vare på to skilt som fulgte med flydelen. Det ene har påskriften «Jettison injection».

- Jeg visste ikke hva det var jeg hadde fått opp med en gang, medgir Rolund.

- Bare at det var noe stort og tungt. Så fikk jeg se deler av pleksiglasset stikke ut fra godset og skjønte at det var en cockpit. Det var en spesiell opplevelse. jeg har fått mye rart i garnet. Kjøleskap og påhengsmotorer og annet, men aldri et fly!

THUNDER JET

- Dette kan være en såkalt Thunder Jet som styrtet i sjøen utenfor Telemark på 50-tallet, sier historiker Carl Fredrik Monsen i Kragerø.

Han forteller at det var et jagerfly som styrtet først på 1950-tallet utenfor kysten av Telemark. Nå avdøde Dagfinn Aasvik på Jomfruland og en hvalbåt skal ha observert flystyrten. Det skal også nå avdøde Harald Postmyr fra Kragerø ha gjort da han befant seg i området. Hans nevø Jens Postmyr fra Kragerø bekrefter dette.

Postmyr forteller at han var stasjonert ved 322 Skvadronen på Rygge i 1955 da et jetfly av typen Thunder Jet styrtet. Folk fra Rygge var i Kragerø for å få vite mer om flystyrten.

Kilder TA har snakket med nevner også at piloten, som skulle ha vært fra Tvedestrand, omkom. Telefoner til historikere i Tvedestrand har imidlertid vært resultatløse.

- INTERESSANT FUNN

- Dette er et høyst interessant funn, sier forfatter Bjørn Olsen i Skien.

Han er mannen bak boken «Norsk Luftfartshistorie», med spesiell vekt på Telemarks rolle.

- Dersom dette er en Thunder Jet er det ett av Norges første jagerfly. Museer og historie interesserte vil kunne gjøre seg verdifull bruk av dette materialet, sier Olsen.

Flyets cockpit er nå tjoret fast til fiskebrygga i Kragerø. Noen kabler og kabelsko var også igjen i flydelen med biter av glasset.

Artikkeltags