For 11 år siden bygget han sitt eget kraftverk i den gamle kvernhusfossen på gården. I dag er han selvforsynt med elektrisk kraft fra to veldrevne turbiner som også forsyner sagbruket som han har satt opp. Her skjærer han bord til eget bruk og har restaurert et gammelt stabbur til minste detalj. I hagen fiskes middagsmaten opp av egen ørretdam.

Abraham Sørdalen fra Kjølebrønd er en tusenkunstner. Det ene spennende prosjektet etter det andre klekkes ut og gjennomføres på gården som har vært i slektens eie siden 1869.

TIL AMERIKA

- Det var oldefar Jakop Knutsen som kjøpte Sørdalen, forteller Abraham. Selgeren Ola Jakopsen fant ut at han ikke kunne leve her, og flyttet i stedet til USA. I dag kommer våre slektninger fra USA på besøk til oss og stortrives her på Sørdalen. Spesielt når de får ligge på den gamle baksterovnen i bryggerhuset, som Abraham har restaurert med bord fra eget sagbruk.

- Her inne har jeg mange gode minner fra baking og matlaging, sier Abraham.

Det er morsomt å se på alle de prosjektene som han og kona Gerd Lillian har fått til på Sørdalen.

Ørretdammen er bare et av prosjektene. Fisken klekket han ut selv i drivhuset! I dag er det Gerd Lillian som driver med grønnsakdyrking og blomster, mens Abraham tar seg av middagsmaten. En håv er nok for å hale opp en full stekepanne.

EGET KRAFTVERK

Kraftverket består av en egen rørgate i rustfritt stål nedover den gamle kvernhusfossen fra Ålkjenn.

- For å få lys i en lyspære i en time måtte jeg ha sprunget med 160 bøtter vann opp til dammen og fylt på, på toppen av demningen, før det hadde blitt lys i pæra, sier Abraham.

Strømmen er ikke så dyr, når vi tenker på hvor mye arbeid som den egentlig innebærer. Nå produserer kraftverket mellom 42 000 og 50 000 kilowattimer per år.

- Det blir mykje lys og mykje varme, sier Sørdalen, som er selvforsynt med elektrisk kraft til huset og til sagbruket.

- I gode perioder kan jeg også selge litt kraft, sier tusenkunstneren fra Kjølebrønd.

I det vesle kraftverket er det turbiner og hjul og målere som hadde gjort Reodor Felgen misunnelig. Nå drar skoleklassene på ekskursjoner til Kjølebrønd for å lære strømproduksjon.

- Jeg begynte med en turbin, men kjøpte likegodt en til for jeg så at jeg hadde stort overskudd på vann som ikke ble benyttet til noe, sier Sørdalen.

- Strøm har dessuten alltid facinert meg. Tror jeg var den første i Telemark som bygget eget kraftverk. Den første provisoriske strømlagningen begynte jeg med for 20 år siden.

MANGE JERN I ILDEN

Mens jeg blir invitert på herlig middag på verandaen med utsikt over vannet, ringer presten og spør om han kan få holde gudstjeneste på jordet. Den 26. juni skal Abraham være vertskap for internasjonal skogdag. I dag var det eksamen på skolen, forteller han.

- Det er fint å være lærer, for jeg får gjort så mye i sommerferien, sier han og smiler.

På fritiden rekker han også å være programleder i Hallo Kragerø. Et nytt prosjekt har langsomt begynt å ta form i hodet. Han skal bygge en liten øy med lysthus på ute i vannet. Ideene yngler som ørreten. Snart hviner sagbladene gjennom nye tømmerstokker. Kraftverket må nok snart utvides igjen.