Skal trappelegge Gaustatoppen

FÅR STEINTRAPP: Her ved denne varden vil steintrapa passere. Det synes Halvor Br. Haukaas, Borghild Krossli, Jørn Andersson og Astri Klonteig blir et flott treffpunkt.

FÅR STEINTRAPP: Her ved denne varden vil steintrapa passere. Det synes Halvor Br. Haukaas, Borghild Krossli, Jørn Andersson og Astri Klonteig blir et flott treffpunkt. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TINN: Om cirka en måned begynner fire sherpaer å bygge trappetrinn fra Gaustatippen og helt til topps. – Det er for å gjøre toppen tilgjengelig for flest mulig.

DEL

Det forteller lederen for Vidda Vinn, Borghild Krossli. Hun og de andre prosjektdeltakerne presenterte i går programmet som går ut på å få bygget trapper fra utgangen av Gaustabanen og helt opp til platået oppe ved tårnet.

– Det betyr at 182 meter vil bli steinlagt som en trapp i to meters bredde, forteller Krossli, som hadde invitert pressen til topps for å lekke nyheten.

HØYDEPROSJEKT

Vidd Vinn er som flere kjenner til, ett av 15 nasjonale prosjekter som har som mål å skape merverdier knyttet til bruk av norsk natur. – Vidda Vinn har tidligere stått bak byggingen av Solstien nord for Gvepseborg og i disse dager ferdigstilles en steinlagt sti oppe ved Skinnarbu. Stier hvor sherpaer fra Nepal har stått for steinlegging av flotte turstier, forklarer Borghild Krossli.

– Nå fortsetter sherpaene med å ferdigstille en flott sti ved Falkeriset i Rauland, før de altså i slutten av juli starter arbeidene her oppe på Gaustatoppen. Det blir ganske spektakulært å kunne gå de siste 182 meterne på en god trapp, sier Krossli, som uttrykker stor glede over at prosjektet nå er blitt fullfinansiert gjennom tilskudd fra Sparebankstiftelsen, Vidda Vinn og Gaustabanen.

– Dette med trapp er viktig. Vi har registrert at flere og flere pensjonistreiser legges med Gaustabanen og Gaustatoppen som mål. Når trappa blir ferdig vil de fleste kunne nå toppen på en lettere måte enn de har gjort før, sier daglig leder for Gaustabanen, Halvor Br. Haukaas.

POPULÆRT FJELL

Ingen har med full sikkerhet kunnet fastslå hvor mange som årlig besøker Gaustatoppen.

– I de fleste skrifter skrives det at cirka 30.000 besøker toppen årlig. Dette er et tall vi tror er altfor lavt. Derfor er det meningen å igangsette en telling basert på infrarød stråling for å få sikrere tall å forholde oss til. Personlig tror jeg tallet er mellom 45- 50.000 årlig. Pluss alle de som tar banen. Med enda bedre tilgjengelighet kan tallet fort bli enda høyere. Og det er nettopp det vi ønsker at tilgjengeligheten skal bli best mulig, sier Halvor Br. Haukaas.

SKAL UTVIKLES

Alle som har vært på Gaustatoppen i ruskevær vet at det kan være vanskelig å finne fram.

– Derfor vil vi i Rjukan- og Tinn turlag, sammen med Telemark Turistforening, sørge for at det blir god merking så snart steintrappa bli ferdig. Det blir merking med de vanlige røde T-ene, forklarer Astri Klonteig og Jørn Andersson.

– Som de fleste også kjenner til, er det i gang en reguleringsplan for området. Blant annet snakker vi om et nytt velkomstsenter ned ved inngangen til banen. Også bedre toalettforhold på toppen er et av punktene det jobbes med å få på plass. I tillegg vil vi sommer teste ut å kjøre en minibuss mellom Langefonn og Stavsro for de som har biler stående parkert der, men som har valgt å ta banen ned. Men først å fremst nå er det steintrappa vi gleder oss til skal bli bygget. Et prosjekt hvor også det er snakk om å sette opp bord og benker basert på stein fra området her. Stein som i noen grad vil måtte fraktes til stedet med helikopter. Men alt dette skal være i orden fra grunneierens side. Nå gleder vi oss bare til prosjektet til en verdi av godt over en million kommer på plass, sier Halvor Br. Haukaas.

Artikkeltags