Gå til sidens hovedinnhold

- Reinsjakta er en guttegreie

Artikkelen er over 14 år gammel

VINJE: Lørdag og søndag gikk det over 40 småfly med jegere fra Ståvatn ved Haukeliseter Fjellstue i Vinje kommune, til forskjellige jaktområder inne på Hardangervidda.

Stemningen var på topp på den lille flybrygga nedenfor Haukeliseter Fjellstue lørdag ettermiddag, da rundt 100 jegere med gevær, ryggsekker og annen bagasje ble fraktet inn til forskjellige hytter på Hardangervidda. Det var et Cessna 206 sjøfly med pilot, Per Korsvold fra Fonnafly, som sørget for at jegerne kom fram til bestemmelsesstedet, turer som tok fra 10 til 15 minutter.

HJORTEJEGERE

TA møtte fem erfarne jegere fra Vestlandet som pakket utstyret om bord i det lille flyet som skulle frakte dem inn til hytta ved Hellevatn. Alle hadde spart en uke av ferien til jakta i august, og de håpet på å felle de fem dyra de hadde løyver på. Det er ikke første gang de går på jakt sammen, men det var første gang de jaktet villrein i Telemark sammen. De møtes regelmessig ellers i året, og drar gjerne på jakt og fiske. Egentlig er de hjortejegere, og har liten erfaring med jakt på reinsdyr.

- Har dere prøvet dere på elgjakt?

- Nei, det er stort sett hjortejakt vi driver med. Å jakte på elg er liksom ikke noen utfordring, og så synes jeg ikke den smaker godt, sier Jon Hennelei idet han laster ryggsekken i flyet.

JAKT ER GUTTEGREIE

På spørsmål om det var mange jenter som reiser på jakt, forklarte Hans Harald Storli fra Bergen, at jakt egentlig er en guttegreie.

- Dette med jenter og jakt har nok forandret seg de siste årene, og vi møter flere og flere jenter ute i jaktterrenget, og det er jo bra, mener Storli.

Jon Hennelei har også klare meninger om dette med jenter og jakt, og mener at det burde vært langt flere jenter med, da det ville gjøre turene «mye gøyere» som det heter i Bergen.

30 LITER CIDER.

Når de reiser på jakt, er det for å komme seg vekk fra mas og kjas i byen og kunne slappe av i naturen. Det handler også om sosialt samvær med mat og godt drikke, forteller Hennelei.

- Hver gang vi drar på tur, er vi innom i Hardanger og får noen dunker med cider, forteller Storli.

- Noen dunker, hvor mye er det da?

- Nja, det er vel rundt 30 liter cider vi pleier å ha med oss, sier Storli og skrur av korken på en dunk med fresende væske og inviterer på smaksprøve, noe vi takker pent nei til.

HYGGELIGE MENNESKER

Pilot, Per Korsvold, som har flydd jegere inn og ut av fjellheimen i syv år, forteller at det aldri har vært noen vanskeligheter med oppførselen til jegerne under flyturene.

- De fleste er rolige under flyturen, noe som er helt nødvendig i et Cessna 206, der passasjerer og pilot sitter tett side om side, forteller Korsvold som har vært trafikkflyger i åtte år.

DYRENE PÅ ØSTSIDEN

Knut Nylend, oppsynsmann for Statens naturoppsyn på Skinnarbu, forteller til TA søndag formiddag at de har registrert bra med dyr på østsiden av Hardangervidda.

- Nå har vi ikke fått så mange meldinger fra vestsiden, men det er naturlig at dyrene trekker østover når det kommer jegere inn fra vest. På Numedalssiden begynner ikke jakta før om fem dager, så dyrene merker ikke folk og fly på denne siden, og trekker dit, sier Nylend.

Han forteller at det er registrert dyr ved Mår, på Østsiden av Møsvatn og opp mot Numedalen.