Redesigner klær i Rauland

GJENBRUK: - Du kan sende meg dine gamle yndlingsplagg eller bestefars gamle dress og få dem redesignet etter mål, sier Veronika Glitsch. Noen av klærne er i kommisjon hos Rauland kunstforening.

GJENBRUK: - Du kan sende meg dine gamle yndlingsplagg eller bestefars gamle dress og få dem redesignet etter mål, sier Veronika Glitsch. Noen av klærne er i kommisjon hos Rauland kunstforening. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel
DEL

Veronika Glitsch har slått seg ned i Rauland med mann og barn. Der satser hun på redesign og klær av økologisk bomull.

«Rethink» heter Veronika Glitsch`s miljøvennlige klesmerke. Gamle silkeskjorter får nytt liv som korte bluser, en snekkerbukse blir til et stilig skjørt og et cordfløyelskjørt blir til kul nikkers.

- Folk kan sende meg sine yndlingsplagg eller bestefars gamle dress, så redesigner jeg dem, sier Veronika Glitch. Hun kan trylle med tekstiler. Noen av klærne hennes henger i kommisjon hos Rauland kunstnersenter. Kleskunstneren kombinerer klesbevisstheten med miljøbevissthet, og klesmerket er en motvekt til masseproduksjonen. «Tenk nytt» er klesdesignerens motto.

FÅR BRUKTE TEKSTILER

- Mange kommer til meg med sine brukte klær, så jeg har nok materialer å ta av, smiler småbarnsmoren, som også underviser i tekstil på Høgskolen i Telemark, avdeling Rauland, og Raulandsakademiet, og har ofte work shops. Sånn sett fungerer klærne som et visittkort for henne, og kjøper du en «Rethink»-kjole i Rauland, trenger du ikke å være redd for å møte en annen som har den samme.

- Jeg lager bare én av hver, klærne mine er unike, forteller hun. Glitsch lager én kolleksjon i året, som består av 50 til 70 unika for kvinner og menn. Er du en størrelse 38, og faller for klærne, har du flaks.

- Men det går også an å bestille antrekkene i din egen størrelse, forteller designeren.

OSLO FASHION WEEK

Hun er født og oppvokst i Stavanger og etternavnet har hun fra sine tyske foreldre. I 2007 og 2008 hadde hun egen visning på Oslo Fashion Week.

- Men dersom jeg skal være med der flere ganger, må jeg masseprodusere, slik at jeg kan forsyne flere butikker med klær. Jeg har bare nok til å forsyne én, fordi jeg ikke lever av å selge klær, men av å undervise, forteller Glitsch, som har 10 års utdanning innen klesdesign. Hun vil nødig bruke tid på administrasjon og markedsføring i tillegg.

- Det er ikke det jeg har lyst til. Jeg vil utvikle meg som formgiver, forteller klesdesigneren, som lager tidløse klær naturen liker.

Artikkeltags