Det er på gården Midt-Svartdal til Bjørg Minnesjord Solheim i Seljord at Telemark mohairspinneri AS startes opp.
Minnesjord Solheim og fem andre gårdbrukere fra Vest-Telemark og Midt-Telemark er med i firmaet.
FRA TIBET OG TYRKIA
- Utgangspunktet mitt var at jeg ville leve av kulturlandskapet. For å holde kulturlandskapet åpent så må du ha dyr, og mohairgeita er veldig flink til å rydde. Jeg fikk mohairgeiter i 2002, og var da den andre i fylket. I dag er det flere, og på landsbasis er det cirka 1200 dyr fordelt på 60-70 besetninger, forteller Bjørg Minnesjord Solheim, som skal ha rundt 30 dyr om vinteren.
Ifølge nettsiden mohairgeit.com stammer mohairgeita fra ei villgeitslekt som lever i fjellene i Tibet og Tyrkia. Man vet med sikkerhet at den har vært holdt som husdyr fra 4000 - 3000 år før Kristus. I Norge kom de første mohairgeitene i 1992.
- KLØR MINDRE
Minnesjord Solheim sier at garn fra ulla til mohairgeita har unike kvaliteter.
- Det er en veldig tynn, lang og blank fiber, som er veldig isolerende og varm. Den er også flammedempende, og passer derfor godt til møbelstoff og tepper. Den er lettere enn vanlig ull, og den klør mye mindre. Dette vil bli en nisjeproduksjon hvor en kan få helt unike produkter, forteller Minnesjord Solheim.
Minnesjord Solheim forteller at maskinene de har kjøpt skal komme fra Canada i neste måned.
- Jeg har vært ei uke i Canada og sett på utstyret, og det fungerte veldig bra, sier Minnesjord Solheim.
Foruten å bruke ulla fra egne geiter vil de ta i mot ull fra mohair-besetninger over hele landet.
TIL NISJEBUTIKKER
- Det er veldig stor interesse for dette, og det er flere mohair-bønder i landet som har kjøpt aksjer i selskapet. Vi vil ta i mot ull fra hele landet, og vi kommer til å selge mye garn. Vi vil også tilby leiespinning - at man får garn av egen ull. I tillegg vil vi også ta i mot kasmir, lama og alpakka, men da er det for leiespinning. Og vi skal se på alle muligheter for å utnytte dyra best mulig, og vi vil også utnytte kjøttet på sikt. Vi er også interessert i å komme i kontakt med nisjebutikker, sier Minnesjord Solheim.
Telemark mohairspinneri AS har fått 600 000 kroner i fylkesvise BU-midler og 840 000 kroner i fylkesvise BU-midler og lånebeløp for rentestøtte fra Innovasjon Norge i Telemark.
Minnesjord Solheim sier at de har et investeringsbudsjett på 1,7 millioner kroner, og at mesteparten av pengene går til innkjøpet av maskinene.
- Vi vil ha en rasjonell drift, og det vil bli to årsverk fordelt på flere personer, forteller hun.
Hun ser også for seg at de skal kunne ta i mot grupper for å vise hele prosessen rundt produksjonen.
FÅR TETT OPPFØLGING
Anne-Guri Kåsene ved senter for natur- og kulturbasert nyskapning hos Telemarksforskning i Bø er involvert i prosjektet.
Hun fikk midler av Forskningsrådet til å undersøke om ideen var «liv laga». Og for første gang skal hun nå også følge et prosjekt videre etter oppstarten, takket være midler fra Forskningsrådet og Telemark fylkeskommune.
- Det er første gang vi gjør dette, og navnet på prosjektet er FOU-basert innovasjon i opplevelsesnæringene i Telemark. Så nå får vi følge prosjektet videre, og yte hjelp underveis. Jeg skal også jobbe her noen dager til høsten og det samme skal jeg neste år, forteller Kåsene.
Bjørg Minnesjord Solheim forteller at de foruten hjelpen fra Telemarksforskning-Bø har fått god hjelp fra Høgskolen i Telemark avdeling Rjukan og Husflidskonsulenten i Telemark.