Nyheten om at den første spekepølsa av lamakjøtt hadde sett dagens lys i Norge, ble kjent i slutten av november. Etter en periode med produktutvikling hos ulike pølsemakere, har lamapølsesjef Helge Rorgemoen valgt to typer, som er utviklet ved Telemark viltslakteri i Skien.

PØLSEOPTIMIST

- Etter responsen fra hele Sør-Norge å dømme, bør det være et godt grunnlag for speket lamapølse, sier Rorgemoen, som er en av lamabøndene i Telemark.

Han ble nedringt av presse og sultne pølsespisere i dagene etter at TA kunne fortelle om det spesielle lamaproduktet.

Da TA døpte spekepølsa for Salama, behøvde ikke lamabonden å spekulere mer på merkenavnet.

- Det er et godt navn, som vi vil benytte. Etter at en rekke mennesker har smakt på pølsa, er konklusjonen at Salama med hvitløk er best likt. Likevel ønsker vi å tilby minst to typer, der en også er uten hvitløk, forteller lamabonden i Øyfjell.

SAKTE ØKNING

Hvor snart pølsene er tilgjengelig i butikken, er avhengig av produksjonskapasiteten til Telemark viltslakteri.

- Prøveproduksjonen bestod av rundt 150 pølser. Det vil fortsatt være en smal produksjon. Tilgangen på lamakjøtt er jo begrenset her til lands, men vi har potensial for mye mer kjøtt over tid, sier Helge Rorgemoen.

Telemark har flest lamaprodusenter i landet, som samlet har drøyt 100 dyr. Bestanden vokser forsiktig. Lamahunnen er drektig i 11,5 måneder og hun får bare et avkom av gangen.

- Hvis etterspørselen blir stor, kan vi eventuelt kjøpe kjøtt fra lamaprodusenter utenfor Telemark. Det finnes også bestander av lamaer i Trøndelag.

IKKE FERSKVARE

- Vi har hatt lamakjøtt som ferskvare en stund, men det er vanskelig å omsette. Slakteriene har ikke vært interessert og vi kan ikke organisere kjøttsalg selv. Kiloprisen er mellom 130 og 200 kroner, sier Rorgemoen.

Ideen om et speket kjøttprodukt ble til utfra hva som er enklest med hensyn til lagring og salg.

- Jeg synes spekepølsa er blitt veldig mild og frisk i smaken, avslutter en fornøyd Helge Rorgemoen.

Nå trenger han bare flere pølser og etikett med lamalogo for å tilby det nye telemarksproduktet.