Frode Rui er opprinnelig fra Fyresdal, men bor og trener i Ulefoss, der han er medlem av den lokale styrkeløftklubben. Rui gav publikum en storslått demonstrasjon av sine krefter på selveste Sterke-Nils tunet i går.

«KLYPELYFT»

Historiene om Sterke-Nils, som ble født i Kviteseid i 1721 og døde i 1800, er mange. Lokalhistoriker Sigurd Telnes sier dette om den berømte karen fra Vest-Telemark.

- Han var en sagnomsust vektløfter, selv om det ikke het det den gang. Han var god i «klypelyft» (enhånds steinløfting) og flere av steinene vi har samlet her på tunet ved huset hans skal han ha løftet, sier Telnes.

Den ene «klypelyft»-steinen som står på Sterke-Nils tunet kom nylig til rette. Om den sier historien at Sterke-Nils bar den halvveis til seters, men at han ikke så poenget med å bære den helt opp. Den ble stående helt til noen hentet steinen i nyere tid og fraktet den til Skien. Da Sterke-Nils tunet ble satt opp på Dyrskun i 1999, ble Dyrskun kontaktet av en person i Skien som spurte om de var interessert i å få steinen tilbake.

950 KILO

- Sterke-Nils hadde også mer ukjente sider, sier Telnes.

- Han var umåtelig snill og var ikke vond å be om hjelp. Han var musikalsk og veldig glad i dyr. Han var og opptatt av at ting skulle være fine. Ukjent er det vel også at Sterke-Nils var interessert i trær. Faktisk så tok han med seg ei lind fra Danmark som han plantet i Langedal. Den står der den dag i dag, sier Telnes.

Frode Rui, som i går målte krefter med Sterke-Nils, er ingen hvemsomhelst i styrkemiljøet i Norge. Han er blitt norgesmester to ganger, nummer to i nordisk mesterskap, nummer fire i europamesterskapet og nummer ni i verdensmesterskapet. Samlet har han løftet 950 kilo fordelt på knebøy, benkpress og markløft. I går var det markløft som stod på programmet.

VM NESTE

- Jeg har varmet opp med 265 kilo, begynner på 305 kilo og prøver så til slutt på 340 kilo. Jeg har løftet vekter i 15 år og mitt neste mål er VM i Sør-Afrika i november, sier Rui.

- Tror du på alle historiene om Sterke-Nils?

- He-he, vel noen av de største steinene tror jeg ikke han har løftet. At han har rullet de avgårde, ja, men ikke løftet, sier Rui.