Gå til sidens hovedinnhold

Her kan du nakenbade i sommer

Artikkelen er over 8 år gammel

FYRESDAL: I Stykkjevika kan du bade naken i sommer.

På varme sommerdager kan det være fristende å få av seg rubbel og bit, og ta seg en dukkert. Men det er slettens ikke alle steder det passer seg å bade uten en tråd.

I Stykkjevika i Fyresdal derimot er det ingen problem å bade naken, ifølge Norsk Naturistforbund. Det er en av 17 strender i Norge som står oppført på Norsk Naturistforbunds nettsider.

Men det er visste hensyn å ta, skal man bade uten tøy, skal vi tro forbundet.

«Naturisme er en livsstil i harmoni med naturen og karakteriseres av praktiseringen av sosial nakenhet og med intensjonen for å stimulere til økt selvrespekt, respekt for medmennesker og naturen», skriver Norsk Naturistforbund på sine nettsider.

Her er forbundets trivselsregler på en naturiststrand:

Vis hensyn

Vis alltid hensyn overfor andre personer, særlig barn. Respekter andre menneskers integritet.

Respekter andres privatliv

Stirring er ikke høflig. Mange kommer til strand og svømmehall for å få en rolig stund alene og ønsker ikke å bli forstyrret.

Det er OK å finne venner, men uhøflig å oppta en annen persons tid før du er ønsket velkommen.

Spør alltid før du tar fotografier

Selv på offentlige fristrender skal du spørre før du tar bilder. Det er ikke alle som ønsker å havne i andre privates fotoalbum. Foreldrene skal bestandig bli spurt før du tar bilder av barn.

Snikfotografering med mobilkameraer blir politianmeldt.

Ingen sex

Nakenhet er en ting, men sex er en privat ting mellom to mennesker som skal utføres andre steder. Et godt rykte holder våre strender fri for dette.

Ta hånd om ditt eget søppel.

Ta alltid med deg en søplepose og ta gjerne mer med deg fra stranden enn du tok med deg til stranden. Ikke etterlat sneiper, vi har satt opp askebeger på flere steder.

Kom forberedt

Ta alltid med deg ditt eget handkle, liggeunderlag, solkrem, mat og fyrstikker o.l. Ikke forvent at andre deler dette med deg.

Respekter andres eiendom

Tyveri av andres eiendom er kriminelt. Gjenstander du finner returneres eieren, til foreningen eller lokal politimyndighet.

Gjør det stille

Bruk høretelefoner på radio eller bærbart utstyr.

Snakk om trivselsreglene

Hvis noen ser ut til å ikke være klar over våre regler, så fortell dem om disse.