Det var en eventyrlig oppslutning da Gautefall Turlag inviterte til åpningstur på den 20 kilometer lange DNT-løypa som går mellom Holmvatn på Kyrkjebygdheia i Nissedal og turistsenteret på Gautefall. I sammenhengende, urørt heinatur, rundt 600 - 700 meter over havet, valgte 240 personer åpningsturen. Folk kom fra hele Telemark og Aust-Agder, men også Vestfold og Vest-Agder. 200 hadde tatt turen opp på Kyrkjebygdheia med buss, mens 40 andre hadde egen bil. Norge på langs er omkring 3000 kilometer, mens turfolket på heia gikk til sammen 4500 kilometer.

SÆRMERKE

Med så mange mennesker samlet fra starten, ble det en lang karavane som slynget seg stien sørover fra utgangspunktet langs med Holmvatn. Med lettskyet og lett bris var det supert turvær. Etter nær fire kilometer ble det stopp, og på en fin fjellrabbe ved Trongane var det klart for selve åpningsseremonien. Først kunne ordfører i Nissedal, Anne-Nora Oma Dahle, male en varde med den symbolske turistforenings T-en og døpe turløypa til Heigeitilløypa. Navnet skyldes en stor, kalkhvit kvartsstein, midtveis på løypa, som mest av alt ligner en hvit geitunge oppe på heia. Grunneier Torfinn Sanden orienterte den store forsamlingen mer om denne steinen, om gamle setrer og andre stedsnavn langs med løypa.

URØRT NATUR

Her var naturlig nok flere hilsningstaler, både fra Telemark Turistforening ved Jon Ingebretsen, som for anledningen hadde skrevet et hyllningsdikt til heia, og fra leder av Havrefjell Turlag, Ole Jakob Bråten, som gratulerte dugnadsgjengen i Gautefall Turlag, grunneiere og andre frivillige med jobben som har vært gjort. Bråten understreket de fine, naturkvalitetene som løypa går gjennom, og ønsket at denne delen av heiene mellom Kyrkjebygdheia og Gautefall måtte forbi urørte, - men til turfolks store glede.

FØRSTE TURISTHYTTE

Etter at leder av Gautefall Turlag, Tollef Moen, hadde mottatt gaver og godord, kunne han selv sette navneskiltet på turlagets første hytte og døpe den «Trongebu». Denne står åpen for alle turgåere, i likhet en tilhørende utedo. Til slutt sang Øyvind Tveit «Amerikabrevet», som handlet om emigrantenes drøm og lengsel tilbake til heiene og seterlivet i Nissedal. Det ble ei fin vandringsvise for turfolket å ta med seg opp til Hesthomvarden (764 moh), ned til Østre Djupvatn, opp til Heigeitilen, videre langs med Treungskvæven, over Gråndalsbekken, opp til Grønli, og så siste stykket ned til turistsenteret på Gautefall, 16 kilometer seinere.