Rettssaken hvor en 25-åring og en 23-åring fra Vest-Telemark er tiltalt for uaktsomt bildrap, startet mandag i Telemark tingrett i Kviteseid. 25-åringen er tiltalt for å ha fyllekjørt, mens 23-åringen er tiltalt for medvirkning til fyllekjøring og for å ha overlatt bilen til en som var berusa. De er også tiltalt for å ha forlatt et ulykkessted. Begge nekter straffskyld og har forklart at de ikke husker hvem som kjørte.

Begge de tiltalte sa i sine vitnemål mandag at de ikke ville ha løyet om det, hvis de hadde husket hvem som kjørte.

Tirsdag er det 11 vitner på vitnelista, men det er mulig at ett vitne blir frafalt.

Et av vitnene som hittil har forklart seg tirsdag er en kvinne som er nærmeste nabo til en av de to tiltalte, 23-åringen hvor flere ungdommer var samlet til fest den aktuelle kvelden og natta. Hun sov, men ble vekket av ektemannen, som fortalte at det hadde skjedd ei ulykke.

– Vi prøver med livredning

Hun mente at den tiltalte 23-åringen, deres nærmeste nabo, sa at «Henrik er død», og hun og mannen satte seg i bilen og kjørte bortover veien til ulykkesstedet, som hun mente lå rundt 150 meter fra deres hus.

– Bilen ligger på taket, Henrik (Henrik Taraldlien som omkom i ulykka) ligger på bakken og vi prøver med livredning, fortalte det kvinnelige vitnet, som raskt forsto at Henrik Taraldlien var død.

– N.N. (den tiltalte 23-åringen) var veldig, veldig fortvila, han var nok i sjokk, slik jeg ser det, sa hun.

På spørsmål om hun hadde noen formening om hvem av de to tiltalte som hadde kjørt bilen, sa hun at hun hele tida hadde fått den oppfatninga at den tiltalte 25-åringen ikke kunne huske om det var han som kjørte.

– Skjønte du at han (Henrik Taraldlien, som omkom) var død, spurte aktor, politiadvokat Jon Borgen.

– Jeg gjorde nok det. Det var kaos, vi sto oppi det her – det ble mye kaos og en vanskelig situasjon. Og det tok veldig lang tid før politiet kom. Det er vanskelig når en blir stående i en så vanskelig situasjon og det er så lang tid før politiet kommer, sa vitnet, som la til at ambulansen kom etter rundt ti minutter.

Ekskjæresten til den tiltalte 23-åringen var med på festen den aktuelle kvelden og natta, og hun forklarte seg også tirsdag. Hun sa at de hadde vært opptil 13 ungdommer på festen, men at folk hadde begynt å reise hjem da ulykka skjedde.

Ulykkesbilen, en eldre niseter av merket Volkswagen Caravelle, var eid av 23-åringen og noen andre venner. Den sto hos han, og siden den var parkert inne av mange andre biler, måtte de ut på et jorde for å komme ut på veien.

Så lysa fra ulykkesbilen

Ekskjæresten sa i retten at hun så lysa fra bilen på veien, og at hun da ble sinna, siden hun fryktet at 23-åringen fyllekjørte.

– Jeg prøvde å ringe ham, men jeg fikk ikke tak i ham, sa vitnet, som la til at mobilen hans var tom for strøm og lå igjen i huset.

Da den tiltalte 23-åringen kom tilbake etter kort tid, var han i sjokk.

– Han sa at de hadde krasjet og at han tror Henrik er død. Så spør jeg om det er han som kjørte og han svarer nei til meg, sa ekskjæresten.

– Sier han hvem som kjørte, spurte aktor.

– Nei, eller det spurte jeg ikke om, sa vitnet.

23-åringens forsvarer, advokat Heidi Ysen, spurte vitnet om hun trodde 23-åringen ville ha sagt om han hadde kjørt, hvis han hadde gjort det og hadde husket det.

– Ja, det tror jeg. Han er både ærlig og veldig samvittighetsfull. Og i og med at han mista bestekompisen sin, så tror jeg aldri det hadde vært noe tema at han skulle slippe skyld eller noe sånt, sa vitnet.

- Jeg drepte ham

En 20 år gammel kvinne som også var igjen i huset da ulykka skjedde, møtte den tiltalte 25-åringen i veikanten, da hun gikk mot ulykkesstedet, etter at de hadde blitt varslet om ulykka.

– Han sa noe om at Henrik er død, «vi drepte ham», «jeg drepte ham», et eller annet. Han var veldig fortvila, men jeg klarer ikke å si ordrett hva han sa, sa kvinnen.

Aktor leste opp litt av kvinnens politiavhør, som ble tatt dagen etter ulykka. Der fortalte hun at den tiltalte 25-åringen hadde gjentatt «jeg drepte ham» flere ganger.

Alle vitnene fortalte at de to tiltalte var i sjokk, dypt fortvila og lei seg etter ulykka.

I retten mandag sa den tiltalte 25-åringen at han ikke husker hvem som kjørte, men at han heller ikke kan utelukke at det var han som kjørte. Og den tiltalte 23-åringen sa at dette er en tragisk sak hvor de allerede har fått straffen.