Det har vært lite å se til vinteren det siste, spesielt på Østlandet. Det vi har sett av vinteren har for det meste vært uvær, slik starter også denne uken. Flere farevarsler er sendt ut allerede mandag. Store deler av landet ser ut til å ha en ny uke med skiftende vær i vente.

Det meldes nedbør og sludd på Østlandet og i hovedstaden, noe som skaper utfordringer. Likevel lar store mengdene med snø fortsatt vente.

I formiddag kolliderte to biler på Gautefall. Politiet advarte om svært glatte veier i området. Les mer:

Innkommende lavtrykk

I hovedstaden ligger temperaturen nærme null, men på pluss-siden. Derfor kommer mye av nedbøren som er meldt de neste dagen som sludd og regn. Likevel er det en liten mulighet for litt snø på Østlandet, forteller Magnus Ovhed, meteorolog ved Meteorologisk institutt.

I Skien er det meldt store mengder regn i ettermiddag og i natt.

– I de indre delene av Hedmark og Oppland er det ventet litt snø. Det er også mulighet for litt snø, men i form av sludd i Oslo og Akershus, forteller han.

Meteorologen påpeker at det er lite sannsynlig for at nedbøren kommer som snø i lavlandet.

På Twitter melder meteorologene om et lavtrykk som kommer inn allerede mandag. Dette treffer store deler av landet sørfra.

Der det er meldt snø er det ventet 5–25 cm, men dette er ventet å gi seg natt til tirsdag. Utover uka går det mer over til regn.

Farevarsler er sendt ut

Det ventes mye vind i høyden og i fjellene tirsdag.

– I løpet av morgendagen er det ventet ganske utfordrende kjøreforhold på flere fjelloverganger i landet. Utfordringene her er vind og snøfokk, men forholdene vil nok være ganske lokale, sier Ovhed til Nettavisen.

Det er ikke bare i høyden man må være forsiktig i trafikken. At snøen flere steder i landet går over til regn kan føre til glatte og utfordrende kjøreforhold også i lavlandet.

– Akkurat nå er vi i en situasjon der det er en grense mellom snø og is. Flere steder er i grensesonen så akkurat de stedene vil nok utfordringen bli aller størst, forklarer han.

Meteorologen påpeker igjen at dette er veldig lokalt og at det ikke er lett å si konkret akkurat hvor dette er. Han ber de som skal ut i trafikken og spesielt de som skal kjøre i høyden om å følge med på værmeldinger og varslingene til Statens vegvesen.

Meteorologene har på Twitter lagt ut et kart med en liten oversikt over utsatte områder.