Nå kommer sopebilen

Artikkelen er over 5 år gammel

GRENLAND: Det er langt tidligere enn normalt, men temperaturene har nå blitt såpass stabile at soping av veier, fortau og gangstier kan starte for fullt.

DEL

I ukene fremover kommer både kommunen og entreprenørene til Statens vegvesen å ha alt av mannskaper ute for å fjerne  støv og grus. Målet de har satt seg selv er å være ferdig før 17.mai, men siden jobben kan starte såpass tidlig har de stor tro på å bli ferdig lenge før det.

- Vi starter allerede i morgen, sier driftsleder Åge Haugen i Porsgrunn kommune. Da er den første maskinen i drift og fra neste uke settes alle kluter til. I Skien er den første bilen allerede ute og forberedelsene har kommet så langt at de fleste maskinene er i drift i løpet av kort tid.

SENTRUM FØRST

Både i Porsgrunn og Skien starter man med de sentrumsnære områdene først. For å få jobben unna er både kommunens egne mannskaper og underentreprenører ute med sopebiler. Taktikken er den samme i begge kommunene. De bynære områdene med sentrum blir tatt først sammen med områder rundt skoler og de mest trafikkerte gatene.

Deretter jobber man seg rundt til boligområdene. Hvert år får kommunen flere telefoner fra beboere som mener at kommunens menn og kvinner jobber for sakte.

MANGE KLAGER

- Det drøyer ikke lenge før de telefonene kommer, sier fagansvarlig Bjarne Skauen i Skien kommune. Likevel tar det sin tid når flere hundre kilometer med vei skal rengjøres etter vinteren.

En annen ting mange klager på er støvet som virvles opp fra sopemaskinene slik at biler og bygninger blir nedsauset med svevestøv.

- Vi gir alltid beskjed til mannskapene om at de skal vanne mest mulig, men litt støv er det umulig å unngå, sier Haugen i Porsgrunn kommune.

MYE GRUS

På grunn av den snøfattige vinteren med mer is og kulde enn snø er det ekstra mye grus som må fjernes.

- Vi har brukt til sammen 3300 tonn med grus og det er mye, sier Skauen i Skien kommune. I nabokommunen har mann strødd 1200 tonn med grus og når man legger tallene sammen betyr det at det er 4500 tonn med grus som skal fjernes bare i Porsgrunn og Skien.

Kommunen lover også å prioritere de viktigste gang- og sykkelveiene slik at det blir mulig å sykle til jobb uten å få skrens på grusen.

Artikkeltags