I år arrangerte Skien kunstforening Telemarksutstillingen for 53. gang. Hvert år deler en jury ut en debutantpris og et reisestipend. Turid Schelver ble kåret til vinneren av årets reisestipend på 10 000 kroner, men det er ikke første gang hun har vunnet.
– Det er faktisk tredje stipendet på fem år jeg har fått. Jeg fikk stipend på Telemarksutstillingen sitt 50-årsjubileum i 2017. For to år siden fikk jeg stipend på stipendutstillingen fra Telemarks kunstsenter. Og nå fikk jeg stipend, og det er jo litt gøy i sine gamle dager.
Juryens begrunnelse for tildelingen av årets reisestipend var følgende:
– Juryen utnevner verket Skumring til årets mottaker av August Cappelens reisestipend. Verket har god komposisjon og framstår som selvsikkert i uttrykksformen. Kunstneren viser en faglig sterk forståelse. Juryen gratulerer med prisen.
Juryen velger ut verk anonymt.
Et ungt talent
Kunstinteressen startet i en veldig ung alder for Schelver. Hun finner fram et gammelt bilde fra etter krigen, som viser en ung jente som maler. Den unge jenta er Schelver, og hun kan ikke ha vært mer enn 7–8 år gammel.
– Vi var på ferie på Rauland hos Thora og Dyre Vaa på Sporanes. Pappaen min var veldig glad i å male, så da fikk jeg et lite lerret jeg også da, smiler hun.
Gleden for kunsten har forblitt ved henne, og det har til og med vunnet henne et stipend til.
En ekte Skiensjente
Turid Schelver er født og oppvokst i Skien på Gjemsø. Men Skien har aldri vært en del av inspirasjonen hennes, for Turid er ikke så opptatt av det. Hun har heller aldri malt så veldig naturalistiske bilder.
– Jeg vet ikke helt hvor inspirasjonen kommer fra- jeg bare starter å male. Det begynner kanskje med et blomsterbilde, og så blir det gjerne et hus til slutt eller noe sånt.
Turid Schelver startet på yrkesskulen i Telemark i Lunde, og gikk ett år på vev. Deretter begynte hun på det som het Stadens kvinnelige industriskole, men nå heter det Statens læringsskole i forming.
– Der gikk jeg på broderi, bildevev og så begynte jeg i spesialklassen for å bli vevslærer. Men så ble jeg så forelska i Erik, og vi giftet oss. Vi fikk en datter etter hvert, og da sluttet jeg. Det var jo vanlig å gjøre før. Jeg jobbet litt som formingslærer i Oslo, og så hadde jeg en stor vev hjemme. Men en nakkeskade gjorde at jeg måtte slutte.
De bodde i Oslo til Erik var ferdig med å studere, og da flyttet de til Skien. Schelver jobbet da som formingslærer på skoler som Marensro, Lunde og Moflata i noen år.
– Hvis du ser på bildene mine, så kan man jo tenke seg at de kan være litt tekstile. Det sitter i meg litt, sier Schelver.
«Skumring»
Hvis du vil se kunstverket «Skumring», så er det fortsatt stilt ut på Telemarksutstillingen på Ibsenhuset i Skien. Schelver forteller at dette verket er noe av det beste arbeidet hun har gjort, men hun har aldri tenkt over hvorfor hus ofte er et motiv i bildene hennes.
– Jeg tror det kan ha med å gjøre at jeg var reservert og sjenert- spesielt som barn. Jeg gjemte meg da vi fikk folk på besøk til selskaper hjemme. Det har nok med det å være innelukket av natur, og at man finner trygghet i et hus.
Utenom å ha et verk på stipendutstillingen på Ibsenhuset, stilte Schelver ut på en utstilling sammen med Grenlandskunstnerne Oker tidligere i år. Det var hos Lørenskog kunstforening. Hun var også akkurat ute med tre bilder i Brevik på sommerutstillingen der denne uken.
Schelver er langvarig medlem av Skiens Kunstforening og var formann i styret for Telemarksutstillingen i 1991, 1992 og 1993.
– Vil spandere en tur
Schelver har allerede bestemt seg for hva hun vil bruke reisestipendet på. Hun orker ikke å gjøre så mye lenger, men hun har alltid sagt at en gang skal hun spandere en tur til Oslo på mannen sin.
– Da skal vi bo på hotell i et par dager, og så vil jeg dra å se på Munchmuseet og Nasjonalmuseet. Det er første prioritet, så får vi jo se, sier Schelver.
Kunstneren forteller at hun kommer til å male så lenge hun orker, men det er ikke så mye hun orker lenger. Hun forteller at det er litt sånn med alderen, men at det fortsatt er gøy å få anerkjennelse for arbeidet sitt.
– Det er veldig hyggelig å få tildelt et stipend. Den gamle dama liksom, men veldig koselig, ler hun.