– Dette er inkludering i praksis.

Det sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol da hun delte ut Helseprisen mandag denne uka:

– Det er en stor glede for meg å gratulere Norges Døveforbund og prosjektet tegnspråklig vernepleieutdanning med Helseprisen 2022, sa Kjerkol videre.

Denne høsten startet Universitetet Sør-Øst Norge, campus Porsgrunn, opp et helt unikt studie. Med 12 døve studenter tilrettelegges det for tegnspråklig vernepleierutdanning i Porsgrunn.

Under prisutdelingen, i regi av Stiftelsen Dam var det en tydelig rørt prosjektleder som, sammen med generalsekretær Petter Noddeland og prosjektkoordinator Arash Bagharzadeh i Norges Døveforbund, tok imot prisen.

– Det betyr utrolig mye for oss å få denne prisen. Jeg har gjennomført mange prosjekter gjennom årene, men akkurat dette prosjektet er det som treffer meg sterkest emosjonelt. For det rører ved noe veldig sårbart for mange, ikke minst for oss som er døve eller av andre grunner er spesielt utsatt for utenforskap, sier prosjektleder og primus motor Finn Arild Thordarson.

Noe de aller fleste tar for gitt, er ingen selvfølge for Lisa, Oliver og Erik: – Håper dette kan gjøre det mer synlig

Inkludering

Under prisutdelingen trakk helse- og omsorgsminister fram at prosjektet både er nyskapende, inkluderende og viktig. Ikke bare for målgruppen, men for samfunnet.

– Prosjektet tar inkludering på alvor, og har vist at det nytter å tenke utenfor boksen for å oppnå gode resultater. Samarbeid har vært et nøkkelord for at prosjektet har lykkes med sin målsetting, og det er spennende å se hva man kan få til når mange ulike aktører drar i samme retning, sa Kjerkol.

En rørt Thordarson meddelte under prisutdelingen at flere av studentene er sterkt berørt av effekten i prosjektet.

– Flere har fortalt at selv om de har vært døve hele livet, var det som et sjokk å kjenne på hvor inkludert man kan være. Bare det å kunne gå på skolen uten å ha en klump i magen, å føle at man kommer til dekket bort. Er det virkelig sånn det er for hørende studenter hver dag?

Helseprisen består av et diplom og 50.000 kroner, som går til organisasjonen bak prosjektet. Det var tre kandidater i finalen til årets pris, som var valgt ut av en jury.

Årets vinner var Tegnspråklig vernepleierutdanning, de to andre finalistene var Foodtruck til sykehjem i regi av Norges Røde Kors, samt Min M i regi av Norske Kvinners Sanitetsforening.