Gå til sidens hovedinnhold

– Vann i disse bekkene gir ikke helserisiko

Artikkelen er over 1 år gammel

SKIEN: – Nei, vann i bekker rundt skytebaner gir ikke helserisiko, selv med tanke på blyforgiftning.

Uttalelsen kommer fra kommuneoverlegen, som legger til at det er andre grunner til at en ikke bør drikke vann fra bekker, "for eksempel ulike infeksjoner".

Han henvender seg til miljøvernsjef Eigil Movik i forbindelse med formspørsmål fra Mona Nicolaysen (Miljøpartiet de grønne).

Forespørselen ble sendt i administrasjonen i januar, og Nicolaysen var blant annet opptatt av «registrering av blyforekomster/blyforurensing i vann, elver og øvrig natur i og rundt ulike skytefelt og konsentrerte jaktområder».

Forbud

Miljøvernsjefen peker på i sitt notat – til utvalg for klima, miljø og byutvikling – at det er et generelt forbud mot å bruke blyhagl – men at det kan brukes på spesielle typer vilt.

Det nevnes i forespørselen jakt på stokkender i 2015-2017, men dette har ikke hatt «noen betydning for forekomsten av bly i vannene».

Trenger ikke oppfølging

Når det gjelder «avrenning fra skytebaner», så er tilbakemelding fra kommuneoverlegen og Fylkesmannen at det ikke ansees ut fra dagens kunnskap «å være behov for å følge opp denne problematikken videre for lokaliteter i Skien kommune».

Fylkesmannen uttaler dessuten dette: «Generelt virker det som det er gjort en overordnet vurdering på at dette ikke er noe vesentlig problem siden Miljødirektoratet ikke gir noen føringer/oppdrag til Fylkesmannen om å gripe tak i forholdet».