På valgdagen rett før klokka 12 hadde 370.302 personer gjennomført Amedias Velgerhjelpen. Guiden som er unik for hver enkelt kommune er gjennomført i 204 kommuner fordelt på 48 aviser rundt om i landet.

Tallet er akkumulert for alle de deltakende kommuner, storbyer som Bergen og Fredrikstad veier tyngst.

Tallene er ingen meningsmåling, men viser hvilke partier deltakerne er mest enig med ut ifra en mengde spørsmål, hvor hovedsaken av dem er lokale.

Høyre er knøttsmå

Resultatet viser at hvis alle stemmer det de får anbefalt av Amedias velgerhjelp ville 19,4 prosent stemt på Arbeiderpartiet, som er det største partiet i resultatoversikten. Deretter følger Frp med 14,2 prosent og Senterpartiet med hele 10,4 prosent og SV med 10,2 prosent.

Rødt er neste parti på listen med 7,7 prosent, noe som gjør at Høyre havner helt nede på sjetteplass over partier velgerne er mest enige med, med kun 7,3 prosent. I kategorien andre, som i hovedsak består av bygdelister, er 7,2 prosent enige med dem.

Så følger Venstre med 6,8 prosent, MDG med 5,4 prosent, KrF 4,8, Partiet de kristne, 3,8 og Pensjonistpartiet 2,8 prosent.

Stor endring sammenlignet med 2014

Oversikten over hvilke partier folk er mest enige med skiller seg kraftig ut fra det faktiske valgresultatet i kommunevalget i 2011.

Der fikk Ap 31,7 prosent, Frp 11, 4 prosent, Senterpartiet 6,7, SV 4,1, Rødt 1,5, Høyre 28 prosent, Venstre 6,3 prosent, Krf 5,6 og andre 4,8 prosent.

Bjørn Tore Øren har vært prosjektleder for Velgerhjelpen i Amedia.

- Det var viktig for oss få de helt lokale kampsakene, helt ned på kommunenivå. Over halvparten av inneholder skulle være lokalt. Journalistene i de enkelte avisene har samlet inn de riktige spørsmålene og hentet svar hos listetopper, partiene og partiprogrammene. Det har vært en voldsom dugnad, sier Øren til Nettavisen.

Preges av storbyene

Amedia har fått en langt større respons enn forventet med over 370.000 svar.

- Målet internt var 250.000 svar.

Amedia har kun hatt Velgerhjelpen i de kommunene hvor de har aviser for å få best mulige guider.

- Vi har en flott avis i Bergen, men det er flere store byer hvor vi ikke har avis og der har vi ikke forsøkt å gjøre noe, sier Øren.

Amedia har aviser i blant annet Bergen, Tromsø, Fredrikstad, Tønsberg, Haugesund, Drammen og Sandefjord. Men mangler blant annet Oslo og Stavanger. 

- Det blir spennende å se i hvor stor grad svarene vi har fått faktisk  reflekterer en svingning i resultatene. De store kommunene vi har vil naturlig nok prege resultatet ganske mye. For eksempel får rødt en stor andel i Bergen, sier Bjørn Tore Øren i Amedia.

Regn er bra for høyresiden

Regn og uvær kan føre til dårlige oppslutning for venstresiden under årets valg.

Det i følge førsteamanuensis Jo Thori Lind ved Universitetet i Oslo, som har forsket på sammenhengen mellom været og valgoppslytningen. 

Årsaken? Flere av dem som stemmer borgerlig har hage og mye å gjøre når det er fint vær.

– En god del nordmenn tenker at jobb i hagen, strand eller en tur i skogen frister mer enn å stemme hvis det er pent vær, sier Lind til NRK.