Med hele 41 prosent av stemmene i Porsgrunn kommune ble årets kommunevalg et brakvalg for Porsgrunn Arbeiderparti.

Overlegne

Fire flere representanter i bystyret enn ved sist periode, totalt 20, er fasiten.

Dermed er de større alene enn Høyre, Frp og By og nærmiljøpartiet til sammen. De borgerlige partiene som i god tid før valginnspurten gikk ut og erklærte at de ville samarbeide for å sikre et borgerlig flertall. Da resultatene forelå i går talte de imidlertid ikke mer enn 18 representanter totalt.

Dermed er det utvilsomt Arbeiderpartiet som har det sterkeste kortet når samtaler med andre partier nå skal i gang. For Arbeiderpartiet må få med seg samarbeidspartier. Totalt seks representanter.

– Vi skal ha styremøte onsdag, og vil nok ta en runde da på hvem vi vil snakke med først, sier Krfs Tord Samdal. Partiet er inne med to representanter.

Han viser til at de tidligere har gjort det klart at de ikke vil samarbeide med Frp, men heller ikke Rødt eller Sv.

– Men vi har samarbeidet godt med både Ap og Høyre, påpeker han.

– Vi får ta en Venstre-lunsj i morgen og ta en diskusjon på hva vi vil gjøre, sier Venstres Åge Frisak. Venstre mistet en representant og endte med to i bystyret.

Miljøpartiet (2), Rødt (2) og Senterpartiet (1) gikk alle opp med en representant.

– Dette gir et godt grunnlag for å videreføre et bredt politisk samarbeid, så nå får vi se hva de andre partiene ønsker, sier Robin Kåss.

Aps mål var 35 prosent oppslutning.

– At det nå ender på rundt 40 prosent er over all forventning. Vi har vært tydelige på hva vil og har en troverdig plan for hvordan vi vil gjennomføre det. Det tror jeg har vært utslagsgivende, sier Kåss.

Lang ventetid

Det ble en lang ventetid for politikere og befolkningen i Porsgrunn før de fikk de endelige valgresultatene. Mange av de frammøtte hadde forlatt valglokalet før fasiten forelå så sent som o1.00.

Hovedforklaringen skal ifølge kommunen være langt flere valgkretser enn mange andre kommuner og små tekniske utfordringer.