Ap og Sp får over 50 prosent i meningsmåling for Telemark

LIGGER GODT AN: Sven Tore Løkslid ble etter valget i 2011 den yngste ordføreren i landet den gang. Nå er han fylkesordførerkandidat. 'han og Ap godt an til å gjøre et godt valg i 2015 også. Meningsmålingen viser rødgrønt flertall i Telemark.   FOTO: INGE FJELDDALEN ¬

LIGGER GODT AN: Sven Tore Løkslid ble etter valget i 2011 den yngste ordføreren i landet den gang. Nå er han fylkesordførerkandidat. 'han og Ap godt an til å gjøre et godt valg i 2015 også. Meningsmålingen viser rødgrønt flertall i Telemark. FOTO: INGE FJELDDALEN ¬

Artikkelen er over 5 år gammel

BAMBLE: De rødgrønne kan se ut til å gå mot et godt valg i Telemark. På en helt fersk meningsmåling for TA og NRK får Ap og Sp over 50 prosentpoeng til sammen.

DEL

At Senterpartiet nå kniver med Fremskrittspartiet om å bli det tredje største partiet i Telemark ved det kommende fylkestingsvalget er kanskje den største overraskelsen på denne målingen. Sammen med at Miljøpartiet de grønne nå er større enn både SV og Venstre i oppslutning i fylket.

I meningsmålingen er det spurt om hva folk vil stemme hvis det var et fylkestingsvalg. Utslagene vil derfor være annerledes hvis det hadde blitt spurt om kommunevalg eller stortingsvalg.

Rødgrønt flertall

Med 40,7 prosentpoeng til Ap, 9,6 prosentpoeng til Sp og 2,7 prosentpoeng til SV får dagens flertallskoalisjon i fylkestinget et klart flertall på godt over 50 prosent ganske så nøyaktig tre måneder før det kommende valget.

Når det gjelder mandatene i fylkestinget så vil, med utgangspunkt i denne målingen, Ap og Sp få et nytt mandat hver mens SV ligger an til å tape et mandat. Tape et mandat gjør også Høyre, Frp og Venstre, mens Miljøpartiet de grønne vil komme inn med to representanter i fylkestinget hvis denne målingen står seg til valget.

Frp sliter tungt

Fremskrittspartiet er det partiet på høyresiden som sliter tyngst før valgkampen drar seg skikkelig i gang. På denne målingen får partiet en oppslutning på 10,2 prosentpoeng. Noe som er nesten ni prosentpoeng lavere enn ved stortingsvalget i 2013. Det er også et par prosentpoeng dårligere enn valget i 2011, som ble sett på som et dårlig valgresultat for partiet. Trolig må man helt tilbake til 1991 for å se sist gang Fremskrittspartiet fikk et valgresultat på under 12 prosentpoeng ved fylkestingsvalget.

Ved valget i 2011 var det blant annet 22. juli som spilte inn og ga partiet et dårlig resultat. Nå er det trolig regjeringsdeltakelsen som gjør at partiet mister ytterligere oppslutning.

Høyre er stabilt

Høyre ser ut til på denne målingen å holde seg stabilt på et ganske høyt nivå, når partiet får 20,7 prosentpoeng. Det er bare litt ned i forhold til stortingsvalget i 2013 og det er bare et par prosentpoeng under fylkestingsvalget i 2011 som var et rekordvalg for Høyre i Telemark.

Gode valg

Både Senterpartiet og Miljøpartiet de grønne ser ut til å gå mot gode valg i Telemark. Senterpartiet har vokst kraftig i forhold til de siste valgene. Partiet må tilbake til 1995 for å se tall rundt ti prosentpoeng. Miljøpartiet de grønne vil suse inn i fylkestinget i Telemark ved dette valget, mens både SV, Venstre og KrF ser ut til å slite ved inngangen til denne valgkampen. Meningsmålingen er utført av Sentio Research Norge AS, med 600 spurte i fylket.

Artikkeltags