I ett år har Nina Johnsen drevet ysteriet på Setane Gard i Nissedal. Tore Karlsen kjøpte gården i 2000 og brukte i første omgang gården som et feriested fram til han utvidet og bygget et ysteri. I ti år har det blitt produsert hvit geitost på gården, og nå er de klare for å utvide ytterligere og satser på nye produkter.

Prim og brunost

Den siste tiden har de merket en økende etterspørsel etter brunost.

– Når vi har vært på Bondens Marked har kundene spurt om vi ikke har brunost, sier Karlsen.

I år lanserer de derfor to nye produkter, og går snart i gang med å lage både brunost og prim i den nye primbua hvor Karlsen og en kamerat har murt opp en kjelering og installert en primkoker.

– Vi følte at tiden var inne for å utvide med flere produkter. Nå skal vi begynne å lage brunost og prim av geitemelk og kumelk, forteller Karlsen.

– Prim er noe vi er veldig glade i selv, så det er jo morsomt å lage noe man selv elsker, sier Johnsen.

Med seg som mentor har de Barbro Stordalen som på Stordalen Gardsbruk produserer blant annet brunost av geitemelk. I primbua skal de koke primen og brunosten med den vedfyrte primkokeren.

– Da får vi en bærekraftig produksjon, og vi bor jo tross alt i en skogkommune. Det er kun melk som kokes opp, så det er helt naturlige produkter uten noen tilsetningsstoffer. Vi følger den urnorske tradisjonen, og nå i førsteomgang kommer vi til å røre i kjelen for hånd, forklarer Johnsen.

Melken som brukes til å lage ostene og primen kommer fra lokale melkebønder.

– Vi trenger mer melk enn vi har her på gården så da kjøper vi fra en geitebonde i Edland hvor geitene går ute i høyfjellet. Det er den råvaren vi vil lage prim og ost av, forteller Karlsen.

Lokale produkter

Tidligere år har de på Setane Gardsysteri produsert og solgt om lag ett tonn hvitost. Hvitosten har blitt solgt til både restauranter, spesialmat-forhandlere, landhandlere, Spar Treungen, og de har deltatt på Bondens Marked og Rekoringen.

– Vi ser på muligheten til å kunne ta imot gjester her på gården og tilby smaksprøver og servering, men foreløpig leverer vi til utsalgssteder. Det krever konsentrasjon, og man må være til stede og følge opp når vi produserer ostene og primen, forklarer Johnsen.

Hvor stor produksjonen av brunost og prim blir er de foreløpig usikre på.

– Vi har tro på at vi får solgt produktene, men vi må se an hvordan markedet responderer, sier Karlsen.

De har allerede sikret seg en avtale med et utsalgssted som ønsker å selge produktene, og de forteller at de merker en økende etterspørsel etter lokale, kortreiste produkter.

– Det virker som at flere setter pris på produkter som blir laget for hånd, så jeg har tro på en framtid med flere produkter, sier Karlsen.

– Jeg synes det er fint å kunne følge produktene fra vi heller melken i kjelen og til vi leverer det til kundene. Det er også fint å kunne fortelle om produktene og hvordan de blir laget til kundene som kjøper produktene våre, sier Johnsen.

En livsstil

Johnsen og Karlsen bor i hvert sitt hus på gården og forteller at det ikke er en vanlig åtte til fire jobb å drive et ysteri.

– Det er hele tiden noe som skal gjøres, enten det er oster som skal snues, børstes eller stelles. Da er det praktisk å bo nærme, sier Johnsen.

– Det blir en livsstil, sier Karlsen.

Johnsen forteller at interessen for norsk tradisjonsmat kom etter et ystekurs i Valdres.

– Jeg søkte jobb etter å ha deltatt på ystekurset og jobbet på en gård på Vestlandet da denne muligheten dukket opp. Jeg trives veldig med det og håper å kunne jobbe med dette i lang tid. Det har blitt en lidenskap, sier Johnsen.