Sistnevnte har tatt seg en god pause, og kommer kanskje aldri tilbake. Etter 23 år ble det stopp i 2020, en stopp som var uavhengig av koronapandemien.

Til helga blir det Kornskurd, en mikrofestival over to dager, for andre gang.

Kommer aldri tilbake

– Denne festivalen har ingen ting med Viser ved kanalen, men det er litt i den ånden. Det er en erstatning, slår kulturhusvert Helge Strand ved Horg kulturhus fast.

– Det er min personlige mening, men jeg tror aldri at Viser ved kanalen kommer tilbake i den formen det hadde, men hvis vi kan hjelpe til ved denne festivalen, gjør vi gjerne det, sier styreleder Arnt Johan Opheim i Viser ved kanalen.

Nå bidrar han som grillsjef og datasjef på minifestivalen. Samboer Bente Jakobsen er utkaster og bryggesjef.

– Det er mange som hjelper til. Arnt og Bente har vasket brygga, sier Strand, før det raskt blir klart at det kan ikke Opheim ta rosen for.

Stramme regler

I fjor var det stramme regler som gjorde at Kornskurdfestivalen måtte flyttes.

– Det er plass til 20 på Horg kulturhus, med en metersregelen hadde det blitt plass til seks, åtte dersom det bare var par, sier han og da blir det i det minste laget selv på en verdens minste kulturhus.

Opheim mener at erstatteren er et hakk opp.

– Den er bedre, og det er lagt på et nivå som gjør at her kommer du økonomisk i land. Og så er det lagt på et nivå som er koselig og intimt. Det er også lagd i en setting der publikum er interessert i høre på musikk. Uten å gå inn i den sutringa så var det en mangelvare på slutten for Viser ved kanalen, påpeker Opheim.

Det mener Opheim Helge Strand skal ha æren for.

– Han sier det på en fin, lun og humoristisk måte, at en er her for å høre på musikken. Han ber om respekt for det, og det føler jeg at han får.

Stenger baren

Stengt bar er et virkemiddel til det.

– Det at baren er stengt under konserten er et signal om at musikken er i sentrum. Slik vi også praktiserer på Lundevang filmklubb, mens filmen går, forteller Helge Strand, og det er også noe han har gjennomført ved hell i Horg kulturhus.

– Det er så mange som sier noe, og viser noe annet ved holdning. For det er så viktig å få inn disse pengene. Helge står for det han sier og holder baren stengt. Og det er heller ikke sikkert at det blir mindre salg, men du slipper den evinnelige flyingen. Det er ikke ønskelig at folk skal bli fullest mulig, men de skal kunne gå hjem etter å koset seg og drukket, men at musikken har vært i sentrum, sier Opheim.

Til disposisjon

Opheim er glad for at Kornskurdfestivalen festivalen fortsetter på Strengen brygge.

– Jeg ble oppriktig glad for at Helge ville ha det her. Jeg stiller det til disposisjon, vær så god ta det i bruk.

Det setter arrangøren stor pris på. Koronaen setter sin store begrensning for mulighetene på Horg kulturhus.

Strengen brygge er åpen for utleie.

– Dersom noen vil leie scenen, må de gjerne gjøre det, så kan vi hjelpe til med å holde bar, sier Bente Jakobsen.

Helga etter Kornskurd er det klart for konsert med Olav Ajer, musikeren som er populær i hjembygda.

Fra håndball til musikk

Mikrofestivalhelgen starter med Stig Ulv og Jon Solberg & Anne Gravir Klykken på fredag.

Dagen etter står Cecilie Leganger & HP Gundersen og Randi Tytingvåg trio på programmet. Dersom noen er i tvil om at Leganger kan mer enn å stå i et håndballmål, så blir det raskt bekreftet.

– Hun kan virkelig spille og komponere. Gitarspillet til HP Gundersen blir som en vokal oppå hennes musikk. For meg er HP Gundersen en stor legende fra favorittbandet Stain Monster, forteller Strand. Nå skal bandet gjenoppstå med Cecilie Leganger på tangentene.

Raskt utsolgt

Fredagens arrangement ble raskt utsolgt, det tok litt mer tid med mikrofestivalens del to.

– Fredagen ble utsolgt på et par timer, og her kunne vi solgt flere billetter, sier Strand og er godt fornøyd med det nok en gang blir utsolgt.

Men han ønsker ikke at mikrofestivalen skal vokse i omfang, selv ikke etter koronaen.

– Jeg vil ha 40 som maksgrense. Da er budsjettet og honoraret til artistene fastsatt. Da vet du også at det blir utsolgt, og slipper å stresse med det, sier han.

– Det er ikke dårlig det. Utsolgt, to dager på rad, slår Opheim fast.