Gå til sidens hovedinnhold

– Utrolig bra jobbet

Styreleder i Telemark kildevann, Bjørn Bunæs, er full av lovord til Bård Hoksrud og Frp for å ha reversert økningen i den «bransjeforhatte» særavgiften på visse alkoholfrie drikkevarer.

FrP har ifølge Bård Hoksrud fått fullt gjennomslag for å reversere økningen i særavgiften på alkoholfrie drikkevarer som ble gjennomført i budsjettforliket med Venstre og KrF i 2017. Avgiften ble i 2018 økt med 40 prosent som følge av budsjettenigheten. Endringen omfattet ikke saft eller konsentrat, basert på frukt, bær eller grønnsaker, uten tilsatt sukker.

– Denne avgiften rammet Telemark kildevann hardt – det er jo en liten bedrift – men de leverer jo mye til blant annet Coca-Cola. Hele næringen har vært rimelig forbannet på denne avgiften, men i årets forhandlinger klarte vi å regjeringen med på å redusere avgiften tilbake til der den var i 2017. Dette gjelder fra 1. juli 2020 og er med på å sikre arbeidsplassene i Fyresdal, sier Hoksrud.

Hoksrud sier regjeringen i utgangspunktet ikke hadde tenkt å redusere avgiften i det hele tatt.

– Det er takket være Frps krav i forhandlingene dette blir reversert. Vi ønsket ytterligere reduseringer, men det var dette som var mulig å få til denne gangen. Akkurat nå er det ikke så mye grensehandel, men dette vil på sikt være med på å dempe den handelen, noe som også er med på å bevare arbeidsplasser i Norge, sier Hoksrud.

(saken fortsetter under bildet)

Fikk bakoversveis i 2017

Styreleder i Telemark kildevann, Bjørn Bunæs, håper dette er første steg på veien til å stoppe handelslekkasjen til Sverige.

– Da avgiften kom som en salderingspost midt på natten i 2017, så fikk hele bransjen bakoversveis og har slitt i lang tid med grensehandel. Det er grensehandelen som er den største utfordringen. I disse koronatider har man jo sett hvor mye den handelen betyr nå som den har vært borte i et par måneder, sier han.

– Grensehandelen har vært økende over lang tid. Milliarder av kroner brukes på svenskegrensen, og forklaringen er enkel – en rekke varer er vesentlig billigere i Sverige enn i Norge. Blant annet alkoholfrie drikkevarer som brus, sier Hoksrud.

Han vil at nordmenn skal kjøpe mest mulig varer som er produsert i Norge og at det ikke skal lønne seg å dra over grensen.

– Avgiftsnedsettelsen betyr mye for vår industri og våre arbeidsplasser, både i Telemark og i Aurskog. Vi håper dette er begynnelsen på en harmonisering av avgiftene mellom Norge og Sverige, sier Bunæs.

Mer og mer brus

Styrelederen sier den økte avgiftsperioden fra 2017 til 2020 har vært krevende for Telemark kildevann.

– Vi har som nevnt møtt en stor utfordring i svenskehandelen og det har ført til tøffere marginer, hardere konkurranse og mindre produsert volum. Vi driver mest med vann, men vi tilhører et konsern som også lever av brus – derfor har avgiften indirekte mye og si for Telemark kildevann. Det er snakk om store tall, jeg tror vi samlet betaler rundt 180 millioner kroner i året i avgift. I Sverige hadde tallet vært null, sier Bunæs.

– Alt tyder på at prisforskjellene mellom Norge og Sverige for denne kategorien varer er en viktig grunn til grensehandelen, og det er verdt å merke seg at brusens andel av den norske grensehandelen nær ble fordoblet fra 2010 til 2019. Det ble handlet brus og mineralvann på dagsturer i utlandet for 215 millioner kroner i september 2019, sier Hoksrud.

Ifølge Frp sto brus og mineralvann alene for nesten 11 prosent av all grensehandel. Dette er en betydelig økning fra 2010, da andelen var på seks prosent av det samlede varekjøpet.

– Det er utrolig bra jobbet av Frp og vi håper dette er første steg på vei til en fullstendig avgiftsharmonisering mellom Norge og Sverige, sier Bunæs.