– Vi tilbyr et komplett løp fram mot fagbrev. Med teori og praksis over ti måneder og garanti for lærlingplass i to år, forteller Geir Midtbø, opplæringsansvarlig i NAV.

Nå er det veien mot fagbrev i overflateteknikk, bedre kjent som malerutdanning, det snakkes varmt om. I september setter de i gang et nytt løp på Thor Heyerdahl Videregående skole i Larvik. Målet er å få med 16 motiverte jobbsøkere registrert hos Nav.

– Hvis en vil bli maler nå er alle interessert i å hjelpe til. Den største utfordringen er å finne noen som vil, understreker Janne Staahlen, malermester og leder i Telemark Malemesterlaug.

For situasjonen er prekær.

– Det er så å si ikke malere der ute å få tak i og det er svært få søkere inn på linja, utdyper hun.

– Gode utsikter

Janne er selv tredje generasjon i Malermester Staahlen AS. Hun startet tidlig, som ungdom, å jobbe for faren og skjønte raskt det var den veien hun ville gå. Riktignok ble det en liten omvei til målet via økonomi og administrasjon på Brekkeby. Svennebrev og mesterbrev tok hun etter å ha gått fem år som hjelpearbeider.

– BI var ikke noe for meg, og jeg har aldri angret på valgene jeg tok, smiler hun.

Vi møter henne utenfor en privatbolig på Gulset som skal males utvendig, og det er her, ute på arbeidsplassene hun trives aller best.

– Jeg må male og har aldri hatt noen drøm om å sitte på kontoret og være sjef for 50 stykker. Kontorarbeidet tar jeg heller på kveldstid, smiler hun, glødende av engasjement og med et stort hjerte for yrket.

Hun skulle bare ønske at flere fikk øynene opp for det. Ungdom, men ikke minst også foreldregenerasjonen.

– Jeg tror mye av utfordringen for yrket vårt ligger der dessverre. Det er lissom ikke fint nok. Mange er nok heller ikke klar over hvor mye faget vårt innebærer. Det er ikke sånn at vi står dag ut og dag inn bare å sparkler og pusser. I faget vårt finnes også spennende muligheter for utvikling, om man ønsker det, påpeker hun.

– Og ikke minst er det altså et yrke med meget bra jobbutsikter. Dette er heller ikke en jobb som forsvinner, sier opplæringsansvarlig, Geir Midtbø.

Frida Wiig er snart ferdig som lærling hos Janne og malermester Staahlen. Hun visste hun ville inn på bygg og anlegg da videregående utdanning sto for tur og falt for malerfaget.

– Det er interessant og gøy. Mange forstår nok ikke helt hvor mye fag som ligger i dette, sier hun.

Flere fag

Mye har vært skrevet og uttalt om at statusen på yrkesfag må heves, også fra politisk hold. Utdanningsopplegget som tilbys er en direkte oppfølging av det og et resultat av et faglig og økonomisk spleiselag. Tilsvarende kurs er også blitt kjørt for taktekkere, kjemi/prosess/lab og transport, forteller Midtbø.

Det er NAV sammen med Fylkeskomunen og opplæringskontoret for byggfag Telemark som står bak. Midtbø reiser nå rundt på en rekke Nav-kontor i fylket for å minne de om mulighetene som finnes for dem som står utenfor arbeidslivet. Det er bare noen få uker siden de gikk ut med tilbudet og de venter nå på at de første interessentene skal melde seg.

Kravene som stilles er:

– Du må være registrert arbeidssøker over 19 år

– Være motivert og ha ønske om å jobbe i faget

– Ha gode kunnskaper i norsk

I tillegg framheves det som en fordel om man har bakgrunn fra bygg- eller anlegg.