Opplevde opptøyene på kloss hold

Artikkelen er over 5 år gammel

SAN FRANSISCO: Susanne Flølo (22) fra Bamble opplever studentopptøyene på Berkeley tett på kroppen. – Politiet flyr med helikopter, og det er S.W.A.T-team med tåregass i gatene.

DEL

Det hele startet lørdag 6. desember ettermiddag. Cirka 40 studenter ved Universitetet i Californias avdeling i Berkeley ønsket å vise sin avsky for hvordan ubevæpnede afro-amerikanere har blitt drept av politibetjenter. Men det hele tok seg opp da flere ble med i demonstrasjonen og startet å kaste steiner etter politiet. Det skriver The Dailey Californian.

Den 22 år gamle Bamble-jenta Susanne Flølo er utvekslingsstudent og bor i Berkeley i California. Hun har de siste dagene vært vitne til de voldsomme studentopptøyene, og forteller at flere studenter ønsket å vise sin avsky med en fredelig demonstrasjon, men at det hele har tatt helt av.

– Det er vanskelig å sove. Det var relativt vilt i går og i forgårs. Hovedgaten er fullstendig ødelagt og politiet sirkler med helikopter, S.W.A.T-team går i gatene og bruker tåregass, sier Flølo til TA.no.  Hun bor i hovedgaten og har kunnet se demonstrasjonen fra terrassen.

– Det var demonstrasjonen på søndag som var verst, tilføyer hun. Flere studenter og andre demonstranter har blitt skutt på, av politiet med gummikuler. 22-åringen fra Bamble kan også fortelle om en jente som ble kjeftet på da hun ryddet etter demonstrantenes hærverk og forsøpling.

VOLD OG HÆRVERK

Ifølge Flølo er mange som har sett sitt snitt til å utnytte demonstrasjonen til å begå hærverk. Hun forteller at demonstranter har gått til angrep på flere dagligvarebutikker, kiosker, minibanker og restauranter som Mc Donalds. De har også sperret av gater, og motorveier.

Det er nærmere 140 norske studenter i området som tilhører universitetet. Ingen av dem demonstrerer, etter det Flølo kjenner til.

– Det er veldig mange ute og ser på. Jeg tror nok mange kunne tenkt seg å delta, men ingen vil oppleve å miste oppholdstillatelsen sin.

MARKERER SEG: Dette kartet viser ruten demonstrantene tok, lørdag 6. desember. Kartet viser at demonstranter har sperret av togskinner og motorveier. FOTO: Google Earth

IKKE REDD

Folk er tydelig sinte og frustrerte. Flølo forteller at flere butikker velger å stenge dørene tidligere enn vanlig, for å unngå hærverk.

Men 22-åringen er ikke redd, selv om mye av det som skjer, faktisk foregår utenfor husdøren hennes.

Det er synd at det går ut over så mange, men jeg forstår at de protesterer. Men jeg er ikke redd. Det meste skjer på nattestid, og det er da man må passe seg for hvor man går, for plutselig sperrer de av gatene.

– Hvordan er det å se politiet på denne måten i forhold til hvordan politiet er her hjemme?

– Jeg satt og så på Nattpatruljen med to amerikanere, og de syntes det var ustyrtelig morsomt. Politiet her prøver å være veldig autoritære.

Artikkeltags