Vil halvere antall høyskoler i Norge

Artikkelen er over 5 år gammel

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil fusjonere universiteter og høyskoler og dermed halvere antall høyskoler. Han er villig til å bruke tvang for å få dette til.

DEL

Åtte universitet og tjue statlige høyskoler har fått i oppgave å vurdere fusjon med andre utdanningsinstitusjoner. De har fått frist til 1. februar på å foreslå hvem de vil slå seg sammen med, skriver Klassekampen.

På en konferanse i Oslo tidligere denne uken understreket ministeren at han er villig til å bruke tvang for å få gjennomført fusjoner.

— Vi har sagt at eier av institusjonene er Kunnskapsdepartementet og jeg er ikke uvillig til å gjøre vedtak om strukturendringer hvis det trengs, sa Røe Isaksen.

Les også: Kan bli ny høyskole-fusjon

En gjennomgang Klassekampen har gjort av de alternative fusjonsplanene viser at resultatet av reformen kan bli ni universiteter og at antallet statlige høyskoler reduseres fra tjue til åtte.

— Dette har blitt et NM i fusjon, sier Anders Kvernmo Langset, leder i Norsk studentorganisasjon. Han mener at kvalitetskravene som er satt ikke er tydelig nok, og frykter at prosessen nå er et spørsmål om hvem som skal slå seg sammen med hvem, og ikke et spørsmål om hvordan kvaliteten skal bli bedre.

Les også: - Jeg innstiller på et nei til fusjon

Forskerbundet, som organiserer en tredel av de ansatte i universitets- og høyskolesektoren, mener kunnskapsministeren er for opptatt av størrelse framfor kvalitet. (ANB—NTB)

Artikkeltags