Et potensielt dødelig fall på 20 meter endte med uten så mye som et beinbrudd.

Det var ved 21-tiden lørdag kveld at noe gikk galt da Nordengen og kameraten var på vei opp klatreruta "Tyrion" på Hægefjell.

MISTET FESTET

Til TA forteller Nordengen med egne ord hva som skjedde.

- Jeg holdt på med et bratt opptak på rundt femten meter, og hadde satt siste sikringa cirka midt i opptaket, da jeg tenkte at jeg skulle klatre opp resten. Da jeg var helt oppunder toppen og skulle ta tak, skled jeg, og mistet festet, forteller han.

Nordengen begynte å falle, men den første sikringa som skulle stoppet 50-åringen ble røsket ut og Nordengen fortsetter nedover fjellveggen. Neste sikring gjør jobben, og stopper videre fall.

Nordengen vet ikke hva som gikk galt med den første sikringen.

KLATRET OPP PÅ EN HYLLE

- Jeg landa på ryggen i et bratt sva, og ble hengende 6-7 meter under en hylle. Jeg klarte å komme meg opp til hylla, der jeg fikk laget meg en provisorisk standplass. Kameraten klatret opp, og fikk kontaktet redningsmannskaper som sendte et Sea-King helikopter fra 330-skvadronen, forteller Nordengen.

Redningsoppdraget tok tid, og redningsmannen som ble firet ned fre helikopteret boret permanente forankringer i fjellveggen for å sikre seg selv og vestfoldmannen.

Han var hele tiden ved bevissthet, og hadde førlighet i både hode og rygg. Da redningsmennene fikk høre at fallet var på rundt 20 meter, noe som de regnet som et potensielt dødelig fall, ble det bestemt at Nordengen skulle tas med til Oslo universitetssykehus Ullevål.

Der fikk han behandling for moderate skader.

VAR ALDR REDD

Både Nordengen og kameraten er erfarende klatrere, og har flere ganger tidligere klatret i både utfordrende terreng og vær. Hendelsen i Nissedal blir ikke siste gang han sette opp fjellveggen.

- Det er klart det er skremmende, men jeg var ikke på noe tidspunkt redd, sier Nordengen.