For snart 90 år siden holdt en liten Larviksgutt på å dø. Nå leter redningsmannens familie etter hans etterkommere

Avisutklipp fra Teledølen 1930.

Avisutklipp fra Teledølen 1930. Foto:

Er du i familie med Magnus Paulsen som ble reddet i 1930 fra en nær drukningsulykke? Nå leter redningsfamilien etter etterkommerne.

DEL

(Østlands-Posten) Året var 1930, og en gutt var på vei roende inn i sin sikre død. En ung gutt kom roende i en båt fra Tinnoset hotell og over fjorden. Det var sterke strømmer forårsaket av svær vannføring på Tinnsjøen. For sterke for den stakkars unggutten. Båten ble trukket lenger og lenger inn mot dammen. Gutten prøvde å stå imot lengst mulig, men så skjedde det noe forferdelig. Under hans anstrengelser knakk den ene åren, og håpet gled ut av den lille stakkaren, der han sakte drev ned mot dammen der begge lukene sto åpne. Han var fortapt.

Imidlertid hadde den 22-årige John Finnekåsa iakttatt gutten en stund. Da han oppdaget at det var fare på ferde visste han at han måtte gjøre noe. Han hoppet ned mellom begge lukene der han kun har det smale kanaljernet å stå på. Her fikk han i aller siste, dramatiske øyeblikk grepet gutten og deretter reddet ham opp.

Båten ble aldeles knust, men gutten var takket være Finnekåsa i god behold. Redningsdåden vakte stor beundring på Tinnoset. Om ikke Finnekåsa hadde handlet så raskt og resolutt ville nok den lille gutten omkommet.

Den unge gutten het Magnus Paulsen, og var på dette tidspunktet 13 år. Han var sønn av tobakksfabrikant Paulsen, Larvik. Om Magnus Paulsen er i live den dag i dag, er han nå antakelig 102 år gammel.

Om du er 102 år og har navnet Magnus Paulsen, eller du er i familien hans så vil etterkommerne av John Finnekåsa nå ha tak i deg.

Jon Ivar og Øystein Finnekåsa er sønner av redningsmannen, og etter å ha blitt kontaktet av Gransherad Historielag som ville skrive om historien, er de nå på jakt etter hva som skjedde med Paulsen og om det eksisterer noen etterkommere.

– Jeg har ringt til noen Paulsner, men foreløpig uten hell. Det hadde vært moro å visst hva som hendte med gutten, forteller Jon Ivar.

Artikkeltags