Man kan si hva man vil om akkurat det der, men å rusle rundt i julegater, der det er bålpanner, der det er litt mat å kjøpe, det er fin julemusikk og det er unge fine nissejenter som deler ut twist og snadder, er med på å skape akkurat den rette julefølelsen for mange av oss.

Det er mange som har gledet seg over akkurat slike ting nedover i Europa, i Tyskland og Polen og andre steder er de gode på dette, de har lang tradisjon. Men det dukker opp ganske mange slike tilbud i Norge også. Som i Skien.

Aller gøyest er det når lokale bønder har laget noe snadder, når lokale håndverkere kan tilby det de har klart å skape – når lokale entreprenører - byr fram det de har.
Vi lever i en tid da det å søke tilbake til det ekte, det opprinnelige, det genuine betyr stadig mer for mange. Vi har en materiell standard – mange av oss i Norge – som de som gikk før oss bare kunne drømme om. Vi har svære butikker, kjøpesentre og supermarkeder av alle kategorier. Og kundetallene viser at det ønsker mange. Det kan ikke underslås.

Men i tillegg så tror jeg at det blir mer og mer viktig for mange, at vi også får oppleve det lille, det litt beskjedne, det nære. Den hyggelige praten, den personlige handelen, det gode opplevelsen.

Derfor kunne man til og med oppleve å spise uanstendig gode pølser i Skien lørdag, grillet og servert av «Den stolte pølsemaker», selveste Hans Ole Bergby. Med mer enn 100 års historie i familien, Hans Oles farfar August Bergby, startet opp sin første virksomhet som pølsemaker i 1916, er kvaliteten solid forankret i lang erfaring. Det smakte utsøkt. Utsøkt x 2.

Selvfølgelig er alle slike julemarked litt preget av den spesielle tiden vi er inne i. Pandemien vil ikke riktig slippe taket slik vi håpte, tidligere i høst. Og restriksjoner av alle slag herjer med alle som lever av og for - å samle folk til handle og hygge, til kultur og opplevelser.

Likevel så klarte man altså å skape et flott julemarked i Skien denne helgen. Når tilbudet er der så kommer folk. Og blir tilbudet enda bedre, så tror jeg også det vil komme mer folk. Men, i denne omgang, takk for at dere klarte å skape julestemning for store og små.