Dette er andre gang Små grå er på Spriten kunsthall. Første gangen var i 2017 med en annen forestilling.

Endelig i gang

Nå er koronarestriksjonene borte, og kulturlivet kan starte opp igjen.

– Vi skulle startet i høst, men det har blitt skjøvet på og utsatt. Men nå er vi endelig tilbake. Det var kjempefint å spille sist vi var på Spriten, forteller Benedicte Kruse til TA.

Dette blir åpningsforestillingen for Nylyd, og er det eneste stoppestedet i Telemark for Små grå.

Hun mener forestillingen treffer godt.

– Den er veldig relevant og dreier seg om hvordan vi samhandler og kommuniserer. Det trenger vi mer enn noen gang. Bare det å lære seg å prate i vanlige samtaler. Vi har mistet sosiale ferdigheter, og det er noe av det vi viser fram. Nå er vi tilbake til normaliteten, sier hun.

Begeistret

Forestillingen har høstet god kritikk fra ballade.no. Tre i publikum fra premieren 17. oktober i fjor er også begeistret:

– Jeg har opplevd en forestilling som er det gøyeste, rareste og mest imponerende jeg har sett på lenge.

– Fantastisk forestilling som leker med øyeblikkene, hverdagsøyeblikkene.

– Jeg er helt sjokkert, så bra er det.

Torsdag kveld er det klart for konsertforestillingen «Vemodig Disco» her i Telemark.

– Hvis man ser ut av et cafévindu vil man kunne oppdage at folk i grunnen har en så perfekt timing, vi er så fininnstilt hele tiden. Når man først får øye på det er det så vakkert å se på, sier Nina Mortvedt i trioen Små grå, som også består av Mai Elise Solberg.

Hva betyr den lille fakten, det hun gjorde med håret sitt der? Hvilke lyder lager vi som lyttere? Og når går den lyden fra å være anerkjennende til avvisende, og akkurat hvilken nyanse velger vi?

Dette er inspirasjonen bak forestillingen. Det vil si menneskenes språk, timing, humoren, alvoret, og hva vi henger oss opp i og synes er viktig. Og betydningsfullt. Små grå gjør musikk av alt dette i sin forestilling.

Premiere

Som del av forestillingen blir det også premiere på en kortfilm, som er én av tre filmer Små grå har laget i samarbeid Kim Hiorthøy. Komponert musikk og improviserte strekk glir over i hverandre i denne tankevekkende og humoristiske forestillingen. Tematikken veksler mellom det hverdagslige, som et kremt eller høflig småprat med en annen mamma i barnehagen, og de store spørsmålene i livet. Forestillingen fikk glitrende mottakelse etter premieren i Oslo.

Små grå ble etablert i 2008. Siden deres første store produksjon «Kaninkostymet og andre historier fra artens oppstandelse» i Oslo i 2009, har ensemblet samarbeidet med komponister og koreografer som Ørjan Matre, Sidsel Endresen, Bjørn Kruse, Håkon Thelin, Lisa Dillan og Kim Hiorthøy.

– Dette er ren og skjær hverdagsmagi. Det er sjeldent jeg har ledd så mye av dagligdagse fenomener som pavlova, elsykler og barnets rop etter mamma, skriver anmelderen i ballade.no.