Dette er forskjellen på ti meters avstand

GOD OG DÅRLIG: Det er store forskjeller mellom en god og dårlig refleks. Dette bildet viser forskjellen i synlighet på ti meters avstand i lett tåke. Refleksvesten til venstre er godkjent etter norsk standard, mens vesten til høyre ikke har reflekseffekt i det hele tatt.

GOD OG DÅRLIG: Det er store forskjeller mellom en god og dårlig refleks. Dette bildet viser forskjellen i synlighet på ti meters avstand i lett tåke. Refleksvesten til venstre er godkjent etter norsk standard, mens vesten til høyre ikke har reflekseffekt i det hele tatt. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: Tall viser at kun 29 prosent av oss bruker refleks når vi ferdes langs veien. Hvor stor andel av disse refleksene som er falske eller dårlige, finnes det ikke statistikk over. Men ifølge Trygg Trafikk er det grunn til å ta en nøye sjekk av refleksbeholdningen i norske hjem.

DEL

- Det finnes mye produkter som ikke er bra i det hele tatt. Disse kan gi falsk trygghet, og ikke gi noen reflekseffekt i det hele tatt, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Carina Henske til Nettavisen.

- STOR FORSKJELL

Eksempler på at fotgjengere har vært nærmest usynlige for bilister selv om de er iført refleksvest, er ikke ukjent for organisasjonen. Forskjellen på en god og dårlig refleks kan i verste fall handle om liv og død.

- Det er en utrolig stor forskjell mellom god og dårlig refleks. Det er dessverre mye rart på markedet, og det finnes produsenter som jukser med sertifiseringen, forteller Henske.

En godkjent refleks skal ha påskriften «CE EN 13356». Merket viser at refleksen er innenfor den godkjenningsnormen som er for refleksprodukter.

- Det minste man kan gjøre før man kjøper eller tar på seg en refleks er å se etter dette. Men det er dessverre slik at refleksen kan være dårlig selv med merket, på grunn av juksing og triksing med sertifiseringen.

Slik tester du refleksen hjemme;

Hold en lommelykt ved nesetippen i et mørkt rom og hold opp to reflekser ved siden av hverandre. Du vil da kunne se hvem av de to refleksene som gir best effekt.

MYE USERIØST FRA ASIA

Ifølge Trygg Trafikk er problemet med falske reflekser størst på produkter importert fra Asia.

- Der som alle steder finnes det gode og dårlige produkter, men det er derfra det kommer flest reflekser som ikke er gode nok. Det er et problem at det er vanskelig å etterprøve produsentene, sier kommunikasjonssjefen.

- Når man kjøper refleks i butikken så tenker man jo at den er bra nok, men slik behøver det ikke være. Det er derfor lurt å teste refleksen hjemme før man bruker den som en sikkerhet langs veien.

Gamle reflekser og utvaskede refleksvester bør man også ta en ekstra titt på.

- Reflekser er forbruksvare og bør byttes ut en gang i året. Refleksene får ofte riper og da gir de dårligere refleksjon. Refleksvester som er vasket mer enn 25 ganger bør ikke brukes.

Artikkeltags